NA DANAŠNJI DAN

Prije 75 godina rođen Kemal Monteno

Pjesmu “Jedne noći u decembru” posvetio je svojoj životnoj ljubavi, supruzi Branki

Kemal Monteno. rtvbn.com

17.9.2023

Na današnji dan 1948. godine, u Sarajevu je rođen Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera.

Kemalov otac je bio italijanski vojnik koji je nakon Drugog svjetskog rata ostao da živi u BiH, zaljubivši se i oženivši Bošnjakinju, Kemalovu majku. Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a ta bosansko-italijanska spona utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S italijansko-mediteranskim štihom i bosanskom dušom, Monteno je stvorio poseban i izuzetan muzički stil.

Muzičku karijeru počeo je 1967. godine, nastupom na festivalu Vaš šlager sezone, osvojivši prvu nagradu s pjesmom “Lidija”. Tom prestižnom festivalu Monteno je ostao vjeran i narednih godina. Neke od njegovih najljepših šansona obilježile su sarajevski festival, poput “Zemljo moja” i “Sarajevo, ljubavi moja”, koju je otpjevao 1976. godine na 10. jubilarnom Šlageru sezone.

U Sarajevu tokom agresije

Tih 70-ih godina nastale su brojne Montenove antologijske pjesme, poput “Sviraj mi o njoj”, “Laž”, “Putovanja”, “Adrijana” te “Jedne noći u decembru” koju je posvetio svojoj životnoj ljubavi, supruzi Branki. Osim Šlagera sezone bio je omiljen i redovan učesnik mnogih drugih jugoslavenskih festivala, među kojima je na Opatijskom i Zagrebačkom redovno osvajao nagrade publike i žirija. Svi Montenovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim tiražama.

Redali su se hitovi i uspjesi, a onda je na BiH izvršena agresija (1992.-1995.), koja je Montena zatekla u Sarajevu koje nije htio napustiti. U to vrijeme nije napisao nijednu pjesmu, ali je otpjevao pjesmu “Pismo prijatelju”, autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića, koju ju publika preimenovala u “Da ti roknu samo dvije”.

Godine 1995., Monteno je na poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, prije svih Arsena Dedića i Gabi Novak, s porodicom odselio u Zagreb. Iste godine je održao koncerte u “Lisinskom” i to sedam dana zaredom.

Kemo i prijatelji

“Croatia Records” je 2000. godine objavila album “Hvala svima (Kemo i prijatelji)” na kojem se nalaze pjesme koje je otpjevao u duetima s Oliverom Dragojevićem, Arsenom Dedićem, Radom Šerbedžijom, grupom “Crvena jabuka”, Danijelom Martinović, Gabi Novak, Fuadom Backovićem, Terezom Kesovijom i Borisom Novkovićem. Pjesma “Ovako ne mogu dalje” s Danijelom Martinović postigla je najveći uspjeh.

Posljednji studijski album “Šta je život” Monteno je snimio 2013., a pjesme “Jesen je”, “Malo mir, malo rat” uz naslovnu pjesmu odmah su postale hitovi.

Osim brojnih pjesama koje je sam pjevao ili u duetima, Monteno je napisao mnoge pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Kemal Monteno preminuo je 21. januara 2015. godine u Zagrebu, nakon borbe s pneumonijom i sepsom koje su nastale kao komplikacije zbog transplantacije bubrega.

Sahranjen je sedmicu kasnije na sarajevskom gradskom groblju Bare. 

Minja Subota. dnevni.ba

Preminuo Minja Subota, autor “Muzičkog tobogana”

Godine 2021., na današnji dan, preminuo je Milan Subota Minja, dipl. inž. elektrotehnike, srbijanski kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf. Autor je i voditelj jedne od najpoznatijih dečijih emisija u regionu „Muzički tobogan“, ali i velikog broja drugih tv-emisija.

Minja Subota je rođen u Sarajevu, 8. novembra 1938. godine. Kako mu je otac bio elektroinžinjer, 1942. dobio je posao u Glavnoj pošti u Zagrebu, gdje se preselio s porodicom. Nakon Drugog svjetskog rata odselili su u Beograd, gdje je Minja završio osnovnu školu i gimnaziju, te uporedo nižu i srednju muzičku školu „Stanković“, a potom na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inžinjera elektrotehnike.

Napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike, te bio i vokalni solista, a proslavio se nastupima, 1970.-1975., s grupom “One i oni”, koju su uz njega činili Daliborka Stojšić, Boba Stefanović i Lidija Kodrič. Minjine kompozicije izvođene su na mnogim festivalima, a najpoznatije su: „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“...

"Djeca su ukras svijeta"

Subota se naročito istakao komponujući pjesme za djecu na stihove najistaknutijih regionalnih pjesnika, uz koje su odrastale generacije, a i danas se pjevaju u predškolskim ustanovama i školama, poput „Djeca su ukras svijeta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbolje se lisica“, itd.

Autor je i voditelj televizijskog serijala „Muzički tobogan“, koji je emitiran osamnaest godina i predstavlja rekordan serijal po gledanosti i popularnosti u cijeloj regiji. Minja Subota je bio vrstan umjetnik pa je obavljao i funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, te dugo godina bio u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je član programskog savjeta „Zmajevih dječijih igara“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.