NA DANAŠNJI DAN

Prije 133 godine rođena Agata Kristi, „kraljica krimića“

Njena djela su, uz djela Vilijama Šekspira, najprodavanija u svijetu

Agata Kristi. openthemagazine.com

15.9.2023

Na današnji dan 1890. godine, rođena je engleska književnica Agata Kristi (Agatha Christie), najpoznatija autorica kriminalističkih romana u svijetu, zbog čega je nazvana "kraljicom krimića".

Djela Agate Kristi su, uz djela Vilijama Šekspira (William Shakespeare), najprodavanija u svijetu – više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika. Napisala je više od osamdeset romana i drama, većinom detektivskih, u kojima se uglavnom pojavljuju njeni najpoznatiji likovi - Hercule Poirot i Miss Marple.

Većina djela ekranizirana

Mnogi njeni romani i kratke priče adaptirani su u filmove, neki i više puta, poput “Ubistvo u Orijent Expressu”, “Smrt na Nilu”, “U 4:50 s Paddingtona”… BBC je napravio radijske i TV verzije mnogih priča o Poirotu i Miss Marple, a i mnoge svjetske TV kuće su producirale i snimale brojne serijale prema Agatinim djelima, ali i filmove o Agati. Njena predstava “Mišolovka” (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu.

Godine 1970., Agata je odlikovana redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira).

Agata Kristi je preminula 12. januara 1976., u 85. godini života. 

Marko Polo. tasteiran.net

Rođen Marko Polo, mletački istraživač, putopisac i trgovac

Godine 1254., na današnji dan, rođen je Marko Polo (Marco Polo), mletački istraživač, putopisac i trgovac, jedan od prvih Evropljana koji su putovali Putem svile do Kine, a zapisi s tog putovanja su ga učinili svjetski poznatim.

Kada su Markov otac Nikolo (Niccolo) i stric Mateo (Matteo), koji su trgovali s Istokom, 1271., krenuli na svoje drugo putovanje u Kinu, priključio im se i Marko. Morem su putovali do sirijske obale, kopnenim putem do Hormuza, preko Kermana do Balka, pa uz gornji tok rijeke Amu-Darje do Pamirske visoravni. Nastavili su između Tibeta i Lop Nura, prešli pustinju Gobi i 1275. stigli kanu Kublaju. Marko je tamo postao kanov pouzdanik i ostao u njegovoj službi 17 godina, proputovavši mnoge krajeve Dalekog istoka, te upoznavši jezike i običaje različitih naroda.

Godine 1292., kada je izaslanstvo pratilo mongolsku princezu kao nevjestu perzijskom kanu Arghunu, Venecijanci, među kojima i Marko, iskoristili su priliku da se vrate u Veneciju, krajem 1295. godine.

“Milion”

Tri godine nakon povratka, 1298., Marko Polo je zarobljen u sukobu Đenovljana i Mletaka kod Korčule i odveden je zatvor u Đenovu. U zarobljeništvu je ispričao svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustičelu (Rustichell) iz Pise, koji ih je zabilježio na francuskom jeziku u djelu “Knjiga svjetskih čudesa”, kasnije poznatom pod nazivom “Milion”. Ta knjiga je treća najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj historiji nakon Biblije i Kur’ana, a imala je presudan utjecaj u doba velikih otkrića. Geografske karte Dalekog istoka vijekovima su izrađivane baš prema Markovom putopisu.

U avgustu 1299. godine Marko je pušten iz zatvora i vratio se u Veneciju, gdje je s ujakom i ocem radio u trgovačkoj firmi i ubrzo postao bogati trgovac. Godine 1323., razbolio se, a 8. januara 1324., preminuo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.