RAZGOVOR

O godinama ni ne razmišljam

Subota: Sve radim iz zadovoljstva

Piše: N. AJNADŽIĆ

28.3.2018

Legendarni voditelj i pjevač Minja Subota (79) promovirao je kompilacijski album „Za moju ludu i vječno mladu generaciju“ prije nekoliko dana u Beogradu. Na albumu se nalaze odabrane pjesme koje je snimio tokom karijere za odraslu publiku, a svoje mjesto pronašla je i numera „Susret“, koju je komponirao Branko Pražić na stihove Duška Trifunovića. 

Zabavna muzika

- Komponovao sam i pjevao zabavnu muziku, tako da iz tog perioda ima divnih pjesama. Moj prvi singl sam snimio za „Jugoton“, to je bilo šezdesetih godina, a onda je „Croatia Records“ napravila lijepu kompilaciju, s tim što smo snimili i jednu divnu pjesmu mog kolege Branka Pražića, a to je „Susret“ – govori Subota iz Beograda za „Dnevni avaz“.

Ističe da je ta numera naišla na izvanredan prijem, a ima poruku.

- Sa zadovoljstvom sam je snimio i na taj način sam se obratio vječno mladoj generaciji, ludoj i mojoj. Iz zadovoljstva sve radimo, lijepo se obratiti mojoj generaciji i nešto mlađima, jer na neki način im treba poručiti da im se ne smije ni učiniti da je nestalo ljubavi, romantike, optimizma - kazao je Subota.

Prisjetio se emisije „Muzički tobogan“, koju je radio 20 godina, te je istakao da sve muzičke zagonetke koje su se tada postavljale djeci mogu i danas.

- Sve te pjesme današnja djeca pjevaju i znaju - „Bijelo dugme“, Čola, Kemal Monteno, „Indexi“, Oliver Dragojević... A to nam govori da smo tada pisali dobru muziku koja traje i trajat će – govori Subota.

Nisam zvijezda

Važi za jednu od najpozitivnijih TV ličnosti, a razlog za to je, kaže, rad s djecom.

- Napravio sam velike šou programe u onim vremenima, sve je to veliko iskustvo. Kad stvaraš nešto za djecu, kojoj sam posvetio najveći dio stvaralaštva, meni to nikad nije bio biznis, nego zadovoljstvo. To vas, jednostavno, nosi. Osim toga, nikada se ne nerviram, osim kada nešto ne uspijem završiti, a htio sam. Inače sam uvijek raspoložen i okružen divnim svijetom koji me podržava, razumije... – kazao je Subota.

O godinama, kaže, ne razmišlja niti ih osjeća.

- Ako se dobro osjećate i stvarate to što želite, ako sve teče dobro i okruženi ste divnim prijateljima, onda ste sretan čovjek. Nisam zvijezda, moj drug Čola je zvijezda. Ja sam samo prijatelj generacija koje su rasle uz mene - ističe Subota.

Uskoro knjiga

- Završio sam i knjigu, uskoro će izaći. Trebala bi biti objavljena za mjesec i po do dva. Prijatelji su mi govorili: „Piši, ti više znaš od nas. Ne moraš da izmišljaš, toliko si nam divnih priča ispričao iz života“. Zove se „Putevi i prijatelji – Muzičke priče iz naše bolje prošlosti“ - otkriva Subota.

Rodno Sarajevo

- Osjećam se kao mladić. Stalno sam na putovanjima. Sad treba da idem u Kopenhagen, a volio bih da dođem u Sarajevo što prije, u moj rodni grad. Ustvari, odmaram dok radim – ističe Subota.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.