INTERNET

Slavne ličnosti koje mrze društvene mreže

Avaz.ba
05.06.2018 15:09

I dok većina holivudskih selebritija osvaja Twitter, Instagram i druge socijalne mreže, mala grupa slavnih ličnosti nikako ne želi biti dio cirkusa na internetu.

Neki od njih čak ne žele imati ništa s tehnologijom, a među njima su legende poput Kristofera Valkena (Christopher Walken), Eltona Džona (Elton John), Anđeline Đoli (Angelina Jolie), Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence)...

Luis C.K. (Louis C.K.)

Nedavno je slavni komičar Louis C.K. kazao u intervjuu Džimiju Falonu (Jimmy Fallon) kako se zakleo da neće dolaziti na internet najmanje mjesec. No, to se pretvorilo u više mjeseci, i komičar nema namjeru da se vrati na socijalne mreže. Prethodno je izjavio kako mu strašno smeta to što svi stalno koriste mobitele, što uništava sposobnost ljudi da suosjećaju i tuguju.

Kristofer Valken (Christopher Walken)

Legendarni glumac je u jednom intervjuu kazao kako je život bez kompjutera izrazito miran: "Moja supruga mi uvijek kaže kad je nešto pitam - jer ona ima računar - možeš i sam pogledati na internetu. Tamo, imam osjećaj, mogu se raditi mnoge mazohističke stvari, a ja nikad nisam imao želju za tim." 

Kada Valken snima film, producenti mu daju mobitel koji on koristi samo dok traje snimanje. Kad se snimanje završi, Valken im vrati mobitel.

Elton Džon (Elton John) 

Prije skoro deset godina, legendarni pjevač je predložio da se cijeli internet ugasi na period od pet godina. On je tvrdio kako muzika i ovaj svijet nevjerovatno pati zbog porasta online komunikacije i međusobnog dijeljenja sadržaja na internetu.

- Bilo bi bolje da izađemo na ulice i protestiratimo umjesto što sjedimo kući i pišemo blogove - kazao je britanski muzičar.

Džordž Kluni (George Clooney )  

Kluni je veliki protivnik Facebooka i Twittera. Kada su ga pitali da li će se pridružiti Facebooku, odgovorio je: "Radije bih imao rektalni pregled, uživo na TV, od strane tipa s hladnim rukama."

Za Twitter, pak, je kazao: "Svaka slavna ličnost koja je na Twitteru je - moron."

Rejčel Mekadams (Rachel McAdams)

Glumica je prije nekoliko godina kazala kako vijesti i dalje sluša na radiju, nema TV, te nije baš dobra u e-mail komunikacija.

Eminem  

Eminem je također potpuno offline, a ovim je riječima objasnio zašto: "Ne znam raditi na računaru, a evo zašto. Ako naučim, bit ću na tom s***u po cijeli dan i gledaću komentare o sebi i zbog toga ću poludjeti."

Na kraju se ipak pojavio na Twitteru, ali je u periodu od skoro deset godina, 'tvitao' tek nešto više od 600 puta.

Šeilin Vudli (Shailene Woodley) 

Neko bi možda pomislio da mlada glumica koja glumi u futurističkim filmovima, poput "Divergenta", voli tehnologiju, no u više navrata je ponovila kako rijetko ide na internet, nema mobitel i, zapravo, nije osoba za tehnologiju.

Kada ne zna kuda voziti, ne koristi GPS, već zaustavi vozilo i pita ljude da joj pomognu: "Što manje koristite tehnologiju, to više slobode imate", kazala je jednom prilikom.

Džek Gilenhal (Jake Gyllenhaal)  

Ovaj slavni glumac mrzi mobitele i činjenicu da svi stalno "bulje u njih": "Svi gledamo dole. Svi su prestali gledati gore!" Također je rekao da nema namjeru doći i dijeliti svoj život na socijalnim mrežama, jer svoje privatno vrijeme želi čuvati za sebe i voljene.

Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence)

I za kraj, slavna Dženifer Lorens koja je jednom za BBC Radio 1 izjavila kako je i tehnologija i socijalni mediji - zbunjuju: "Nisam baš dobra s mobitelima i uopće s tehnologijom. Ne stignem 'upratiti' ni sve mailova, pa me pomisao na Twitter užasava."

Vinona Rajder (Winona Ryder )

Zvijezda serije "Stranger Things", Vinona Rajder kazala je kako nikad ne ide online, a računar koristi vrlo rijetko. Koristi BlackBerry za komunikaciju putem maila, a otkrila je i kako nikada nije pročitala blog.

Anđelina Đoli (Angelina Jolie)

Prije nekoliko godina, prema vlastitom priznanju, Anđelina Đoli je prvi put posjetila Amazon.com, ali nije se mogla nositi sa svim opcijama na ovoj stranici: "Moj mozak je suviše 'raštrkan' i veze idu u raznim pravcima, tako da ću se ja držati običnih kataloga", kazala je ona. 

Malo prije toga je rekla i kako je tek naučila da upali računar.

Bred Pit (Brad Pitt )

Ista priča je i s njenim bivšim mužem Bredom Pitom, koji je, osim toga što nije na Twitteru (kao što nije ni jedna osoba sa ove liste), otkrio kako je ne shvaća kako računari rade i uopće ne želi učestvovati u ovoj, kako je zove, "mašini za publicitet".

- To je jedan potpuno drugi svijet koji vas uvuče u sve to. Pritom, morate 'prodavati' svoju robu, a ja se s tim ne mogu pomiriti - kazao je Bred Pit.

NA VRH