TV ŠOU

Opra Vinfri veliki dio svog bogatstva stekla iz iznenađujućeg izvora

U 70-im godinama prošlog stoljeća Opra je dobila svoj prvi posao

Avaz.ba

23.6.2018

Opra Vinfri (Oprah Winfrey) jednom je rekla: "Nikad nije bila riječ o postizanju slave ili statusa zvijezde" - no, kraljica tolk-šoua stekla je jedno i drugo. Američka šou biz legenda upravo je imenovana prvom afroameričkom poduzetnicom "Bloombergovog" Indexa Milijardera, gdje je zauzela 486. poziciju, zahvaljujući nevjerovatnom bogatstvu od 4,4 milijarde dolara, piše "News.com.au".

I dok najveći udio bogatstva 64-godišnje superzvijezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, "Oprah Winfrey Show", veliki dio bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

Naime, 2015. godine Opra je kupila 10 posto udjela u kompaniji za mršavljenje "Weight Watchers", u šta je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cijena dionica kompanije je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas.

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, dok danas svaki vrijedi čak 140,03 dolara - što je povećalo bogatstvo Opre za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala djelomični vlasnik, Opra se i sama priključila programu te izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju.

Do kraja 2020. godine brend se nada kako će vrijediti više od 2 milijarde dolara te privući 10 miliona korisnika diljem svijeta, a uspije li im to, bogatstvo Opre još će se podebljati.

U 70-im godinama prošlog stoljeća Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS stanici u Tennesseeju, dok je još studirala. No dvije godine kasnije, nakon što se prebacila na drugu stanicu u Merilend, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali "previše emotivnom".

Godine 1989. postala je voditeljica emisije "People are Talking", gdje je brzo stjecala reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šou imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti Fila Donahea (Phila Donahuea).

Godine 1983. prihvatila je posao kao suvoditeljica tolk šoua u "Chicagu", a emisija je vrlo brzo postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo preimenovana je u "The Oprah Winfrey Show" i produženo joj je trajanje na sat

Godine 1986. Opra je osvojila "Oskara" za ulogu u filmu "The Color Purple", a njezn selebriti status već tad je zacementiran.

Njen šou postao je hit i u svijetu, a 1988. godine kupila je "Harpo Studios", čime je postala prva Afroamerikanka i treća žena koja posjeduje i vodi vlastiti veliki studio - sa samo 32 godine.

Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla te je proširila svoje djelovanje na printana te online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog razdoblja lansirala je vlastiti magazin, "O", i koautorirala nekoliko bestsellera.

U desetim godinama novog milenija dostigla je status milijarderke, a šou je prestala snimati 2011. godine, kad je pokrenula "Oprah Winfrey Network", u kojem djeluje kao CEO.

U januaru, nakon moćnog govora o rodu i rasi na dodjeli Zlatnih globusa, šuškalo se kako bi se Opra čak mogla kandidirati za predsjednicu, iako je ona to kasnije opovrgnula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.