ZAHTJEVI

"Pussy Riot" objavile novi spot, traže oslobađanje članica koje su upale na finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva

Osuđeni na 15 dana zatvora jer su u nedjelju nakratko upali na teren stadiona Lužnjiki

Avaz.ba

18.7.2018

Grupa "Pussy Riot" objavila je novu pjesmu na čijem spotu se pojavljuje miroljubivi ruski policajac, nakon hapšenja četiri članice njihove grupe koje su upale na teren tokom finalne utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva.

“Track About Good Cop” je naslov pjesme u stilu 90-ih godina, a spot prikazuje mladića u uniformi ruskog policajca. 

- Policajci se ljube pod oblacima - govori ta pjesma u kojoj kontroverzna feministička grupa vidi utopijski san alternativne političke stvarnosti u kojem oni ne hapse i ne zatvaraju aktiviste, već im se pridružuju.

U utorak je ta grupa na YouTube postavila video i popis svojih zahtjeva, a na prvom mjestu je oslobađanje iz zatvora četiri njihove članice.

One su u ponedjeljak osuđene na 15 dana zatvora jer su u nedjelju nakratko upale na teren stadiona Lužnjiki tokom finalne utakmice između Francuske i Hrvatske.

Grupa, također, zahtijeva oslobađanje svih političkih zatvorenika u Rusiji, okončanje masovnih privođenja u sklopu političkih skupova i poštovanje slobode izražavanja, što su njihovi uobičajeni zahtjevi.

Video je objavljen jučer, kada je Evropski sud za ljudska prava osudio Rusiju zbog višestrukih kršenja prava grupe "Pussy Riot" tokom 2012.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da ruska vlada mora platiti 37.000 eura trima članicama grupe koje su prije bile osuđene za huligansko ponašanje zbog protesta u moskovskoj katedrali 2012.

Taj sud je presudio da su tada prekršena ljudska prava članica "Pussy Riot", uključujući pravo na izražavanje, i rekao da su bile ponižavane za vrijeme suđenja, navodi se u odluci objavljenoj u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.