USPJESI

Alen Drljević: Ponosan sam, ovo je velika stvar za cijelu ekipu

Dodjela nagrada će biti upriličena 15. decembra u Sevilji

Drljević: Sretan sam što publika voli moje ostvarenje

E. BAKIĆ

24.8.2018

quote
<p>„Muškarci ne plaču“ jedino je ostvarenja s prostora bivše Jugoslavije koje je nominirano za prestižno priznanje</p>

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je naslove 49 najboljih evropskih filmskih ostvarenja nominiranih za Evropsku filmsku nagradu 2018. godine, među kojima je i film "Muškarci ne plaču", rediteljski prvjenac Alena Drljevića.

Bogatu raznolikost evropske kinematografije ilustrira i činjenica da nominirana ostvarenja dolaze iz 35 zemalja. Ovi naslovi našli su se u široj konkurenciji, a u narednim sedmicama više od 3.500 članova EFA-e glasat će za nominacije u kategorijama evropskog filma, redatelja/ice, glumca, glumice i scenarista/ica koji će ući u užu konkurenciju. Nominacije će biti objavljene 10. novembra na Festivalu evropskog filma u Sevilji, a dodjela Evropske filmske nagrade i predstavljanje pobjednika bit će održani 15. decembra.

Dobri naslovi

Radosnu vijest za „Dnevni avaz“ prokomentirao je i Drljević, kojeg smo zatekli u vrlo opuštenom raspoloženju.

- To je svakako lijepa vijest za mene, ali i za cijelu ekipu filma koja je radila i snimala. Ponosan sam na sve nas i velika je stvar ući u širu nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije – govori Drljević.

Iskreno kaže da je teško očekivati da uđu u uži krug, ali i ovaj rezultat je nešto veliko.

- Teško je procijeniti hoćemo li ući u užu nominaciju. Teško je prognozirati i svakako nezahvalno jer su u konkurenciji zasigurno dobri evropski filmovi. Nominirano je mnogo ostvarenja, od značajnih reditelja, glumaca, produkcija, tako da nemam neka velika očekivanja, ali, kako sam već kazao, dobar rezultat je tu  - poručuje Drljević.

Aktuelna priča

 „Muškarci ne plaču“ jedino je ostvarenja s prostora bivše Jugoslavije koje je nominirano za ovo prestižno priznanje.

- Zadovoljan sam dosadašnjim uspjehom filma, posebno zbog toga  što ga publika voli. Vjerujem da je „Muškarci ne plaču“ mnogo aktuelniji nego kad smo počinjali sa snimanjem, jer je, nažalost,  situacija u Evropi i svijetu veoma radikalizirana već nekoliko godina. Priča je aktuelna i bliska današnjici – navodi reditelj.

 Očekivanja ostavljam po strani

Alen Drljević nam je otkrio da ni nakon brojnih nagrada koje je osvojio sa svojim prvijencem ne razmišlja mnogo o njima.

- Moram priznati da nikada nisam razmišljao o tome kakvi će biti rezultati filma i hoće li ostvariti veliki uspjeh. Bilo mi je bitno da ga snimimo i da sve završi kako treba – iskren je Drljević.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.