MINI INTERVJU

Romana Lindem: U umjetnosti nema falša

Izložba fotografija „Pali anđeo - Apoteoza ništavila“ otvorena je u galeriji “Zvono”

Lindem: Umjetnost je vječno istraživanje. A. Durgut

Piše: N. AJNADŽIĆ

7.9.2018

Umjetnica Romana Lindem iz Karlovca gostuje u bh. prijestonici sa svojom izložbom fotografija „Pali anđeo - Apoteoza ništavila“. Radove je izložila u galeriji „Zvono“, a govorila nam je o dojmovima iz Sarajeva, gdje prvi put prikazuje svoja djela. 

Pričati priču

Kako nam je rekla, kroz fotografije priča svoju priču i svoje viđenje stvari. 

- U pitanju je teatralno-personalna fotografija. Pričam priču putem njih. A naziv izložbe meni predstavlja upravo neko moje viđenje i mislim da sam pokazala šta je za mene pali anđeo, kao i ništavilo - kaže Lindem. 

S obzirom na to da joj je prvi put da u Sarajevu ima priliku pokazati ono što radi i čime se bavi, ni sama umjetnica ne krije radost zbog toga.

- Oduvijek sam bila fascinirana Sarajevom, jer je ovaj grad zaista neiscrpna inspiracija. Veoma sam sretna što sam tu. Mislim da ću apsolutno ovdje pronaći novu inspiraciju za iduća djela. Ovdje upravo ima nešto endemski, nešto što nigdje nema - s oduševljenjem nam govori Lindem.

Dodaje da, kada se gleda pravim očima, uvijek se može pronaći inspiracija, kao i ono nešto autentično i iskonski, što svakom umjetniku itekako znači.

- U umjetnosti nema falša niti je išta artificijelno. Mene ne zanima samo fotografija, nego umjetnost u svim domenima i sferama. Ovo je samo jedan mali dio. Ipak, umjetnost je vječno istraživanje, a i meni samoj dosta toga pruža - ističe Romana.

Primarna stvar

Ako bi se morala odlučiti za nešto, to bi bili performansi i fotografija. Kako kaže, za nju je to nešto primarno.

- Još nisam sigurna do kada će biti otvorena izložba u „Zvonu“, ali će biti još 15-tak dana. Ono što je sigurno jeste da, dok god bude otvorena, i ja ću biti u Sarajevu - zaključuje Lindem. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.