ROKENROL

Šesnaest godina od smrti Margite Magi Stefanović

Njihove pjesme obilježile su polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji

Margita Magi Stefanović

Piše: L.K.P.

18.9.2018

Danas, 18. septembra, navršava se 16 godina od smrti Margite Magi Stefanović članice kultne rok grupe "Ekatarina Velika". Njihove pjesme obilježile su polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Magi je važila za jednu od najtalentovanijih klasičnih pijanistica i bila je u klasi zajedno sa Ivom Pogorelićem. Pridružila se bendu Milana Mladenovića tada pod nazivom "Katarina Druga" 1982. godine kao stalni član. Grupa dvije godine kasnije mijenja ime u "Ekatarina Velika".

Pored pjesama koje je komponavala za bend, sama ili u saradnji s Mladenovićem, Margita je nastavila da komponuje muziku za pozorište, među kojima za predstave "Klasni neprijatelj", "Tri sestre", "S one strane duge" i "Majka hrabrost".

Gostovala je na albumima mnogih jugoslovenskih grupa kao što su "Van Gog", "Babe" ili "Bejbi Kejt" a imala je i ulogu u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta". U filmu se pojavljuje i "EKV" s pjesmom "Tattoo".

Smrću Milana Mladenovića 5. novembra 1994. godine, grupa prestaje da postoji ali je čuvena Magi sa nekoliko muzičara osnovala bend "Kurajberi" koji je izvodio obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.