MUZIKA

Danas bi Milan Mladenović slavio 60. rođendan

Ostao je čovjek u najtežim vremenima za region

Piše: L.K.P.

21.9.2018

Milan Mladenović kultni muzičar i lider grupe „Ekatarina Velika“ danas bi proslavio 60. rođendan. Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu u kojem je živio do šeste godine, a potom se preselio u Sarajevo.

Njegova sjećanja na naš grad sačuvana su u nekim od najljepših pjesama „Ekatarine Velike“ .

Nakon koncerta 1994. godine u Budvi Mladenović je hospitaliziran, a kasnije je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Umro je 5. novembra 1994. godine.

Ostao je čovjek u najtežim vremenima za region. S članovima „Partibrejkersa“ i „Električnog orgazma“ osnovao je projekt Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu.

-Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali - ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo... Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd - govorio je svojevremeno Mladenović o Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.