40 GODINA KARIJERE

Zoran Predin: Ono što se desi u kombiju ostaje u kombiju

Kvalitet je uvijek moderan

Predin: Ako nešto voliš, ništa nije teško

E. SKENDEROVIĆ

1.11.2018


Gala koncertom u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ Zoran Predin proslavit će 40 godina muzičke karijere. Koncert pod nazivom “Zoran Predin – Ljubavnik iz ormara” zakazan je za 7. mart 2019. godine. 

Trideset i devet objavljenih albuma, više od dvije hiljade koncerata od Maribora do Sidneja, od Zagreba do Kaira, od Tešnja do Dablina, saradnja i druženje s kolegama, sve to i još više krije se u 40-godišnjoj muzičkoj karijeri frontmena „Lačnog Franza“.  

Smisao života 

Povodom toga, u razgovoru za „Dnevni avaz“ muzičar, koji je nedavno napunio 60 godina, otkrio nam je zašto koncert nosi naziv „Ljubavnik iz ormara“, je li ikada pomišljao odustati od muzike i plaši li se godina...

- „Ljubavnik iz ormara“ naslov je mog legendarnog džipsi sving albuma koji je ovih dana, povodom 20 godišnjice izlaska, objavljen i na vinilu. Zagrebačkoj publici pripremio sam program „Creme de la creme“, najblistavije pjesme svog opusa, koje ću izvesti u društvu vanserijskih muzičara s kojima sarađujem već dugi niz godina – kaže nam Predin.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri „Lačni Franz“ objavio je 39 albuma. Bilo je teških trenutaka, no, uprkos tome, Predin priznaje da nikad nije pomišljao odustati od muzike.

- Ako nešto voliš, ništa nije teško. Moja deviza je da je kvalitet uvijek moderan. Nikad nisam ni pomislio odustati od muzike, to je smisao mog života. Sve što radim, uključujući ovaj intervju, radim za ona dva sata nastupa na bini. Sva audio i video snimanja, svi intervjui, putovanja, fotografiranja, druženja s medijima, sve radim da mogu nastupati na svojim koncertima – ističe Predin.

Iako smo željeli saznati neke od anegdota "Lačnog Franza" koje su se desile u kombiju na nekim od zajedničkih putovanja, Predin otvoreno kaže:

- Prvo pravilo svakog benda govori da ono što se desi u kombiju ostaje u kombiju.

Koncert u Sarajevu

Cijeli život Predin je posvetio muzici, no brojke ga, iskreno kaže, ne plaše...

 - Ne plaše me godine, baš suprotno. Ponosim se svojom karijerom. Pjevat ću do posljednjeg daha – govori Predin.

Na kraju razgovora otkrio nam je kada ćemo se vidjeti u Sarajevu.

- Iskreno se nadam da će se i u sarajevskom Domu mladih moći organizirati isti koncert koji je planiran i u Zagrebu. Ta dvorana, makar preuređena, je dvorana mog prvog koncerta u Sarajevu davne 1983. godine – prisjetio se Predin.

Anja Rupel, Matija Dedić...

- S akustičnim programom mlade ekipe „Lačnog Franza“ u Zagrebu ću pjevati pjesme iz osamdesetih uz specijalnu gošću Anju Rupel iz „Videosexa“. Zatim ću s Damirom Kukuruzovićem pjevati džipsi sving iz devedesetih, dok ću s Matijom Dedićem izvesti pjesme iz zajedničkog programa „Tragovi u sjeti 1+2“ – kaže Predin.

Teško je biti mlad

- Danas je mladima teško biti mlad, jer ih ekonomska situacija uvuče u borbu za posao već u pubertetu. Kada me pitate mislimo li svojom glavom, moram reći kako ko. Demokratija je pokazala svoje drugo lice. Vladavinu polupismenih idiota – odrješit je Predin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.