TOP-INTERVJU

Mustafa Golubić još se više naoštrio

Umorim se kao pas, a znam se i rastužiti kad nešto nije dobro urađeno...

Bogdan na setu filma “Otac”: Priča se snimala prema istinitom događaju. Instagram

Razgovarala: Edina BAKIĆ

5.12.2018


Goran Bogdan (38), popularni glumac iz Širokog Brijega sa zavidnom inozemnom karijerom, oduševio je ulogom Mustafe Golubića u prvoj sezoni hit-serije “Senke nad Balkanom”, za koju produkciju i režiju potpisuje Dragan Bjelogrlić.

Na radost publike ispred malih ekrana, glumit će i u novim epizodama, koje se ovih dana snimaju u Filmskom studiju u Barandi. Bogdan je nedavno snimao i film “Otac” Srdana Golubovića, a s nestrpljenjem očekuje premijeru HBO serije “Uspjeh”, za koju režiju potpisuje naš oskarovac Danis Tanović.

Brojne obaveze nisu mu napravile problem da nam se javi i u intervjuu za “Dnevni avaz” otkrije detalje novog filma, šta gledaoci mogu očekivati od Mustafe u drugoj sezoni “Senki”, a pitali smo ga i da li se lako umori te koliko je uključen u svakodnevna dešavanja.

Odluka je pala

- U Beogradu sam već tri mjeseca, došao sam poslije Sarajevo Film Festivala. Prvo sam snimao film pa sad slijede “Senke”. “Otac” je sniman po istinitoj priči, a u pitanju je čovjek kojem su mještani jednog sela oduzeli djecu pa je on, u znak protesta, odlučio da pješači više od 300 kilometara kako bi dokazao da to nije uredu. Igram glavnu ulogu, zapravo oca – govori nam Bogdan.

 Kako je došlo do saradnje s Golubovićem?

- Prošao sam na audiciji, a ulogu oca u ovom ostvarenju trebao je igrati pokojni Nebojša Glogovac i, kako se desilo to što se desilo, odluka je pala na mene. Srdan i ja se znamo dugo tako da i ova saradnja nije ništa iznenađujuće.

 Kad ste u Beogradu, često boravite kod kolege Marka Janketića. Na kojoj adresi budete u Sarajevu?

- Marko mi je veoma dobar prijatelj. Trenutno nisam kod njega, jer imam posla oko snimanja i tako, kako mi odgovara vrijeme i mjesto, tu zanoćim. A što se tiče Sarajeva, tu sam baš, ono, domaći, nekako kao kod kuće. Bio sam tokom SFF-a, onda pratim MESS, pa čest sam gost i kolega, zapravo prijatelji me rado prime kod sebe.

 Priča o epohi

 Kako protječe snimanje druge sezone “Senki”?

- Super, iako ćemo, izgleda, morati napraviti pauzu od nekoliko dana zbog vremena. Čim sam završio film, pridružio sam se ekipi. Moj dojam je da će druga sezona biti bolja od prve, a super stvar je što smo mnogo toga naučili u prethodnim epizodama pa to znanje možemo primijeniti i u novima.

U kakvom se svjetlu ovog puta pojavljuje Mustafa Golubić?

- Bjelogrlić je Mustafu još više naoštrio. Mogu gledaoci očekivati dobru radnju. Iskreno, nisam očekivao toliku popularnost serije. Svidjelo mi se, prije svega, to što sam otkrio da mene zanima priča o epohi, ratovima, o prošlim vremenima... Nakon prve sezone, počeo sam da se raspitujem šta će dalje biti, jednostavno me je to zarazilo. Zaista je i veliko iznenađenje da su prvu sezonu gledala skoro dva i po miliona ljudi.

 Znači, publika nije ostala imuna.

- Nikako, nisam mogao vjerovati koliko ih to zanima. Opet, kad bolje razmislim, kod nas, na Balkanu, vlada debeli sloj budalaštine pa dođe vrijeme kad se počnemo zanimati za svoje korijene i ranije periode koji su prošli. Ljudi, jednostavno, počnu osjećati neko ludilo u kojem i sami učestvuju i, nakon tog saznanja, krenu u potragu za uzrokom i razlogom zašto je to tako.

Dosta radite u posljednje vrije. Umorite li se?

- Dao Bog da ovaj tempo potraje. Opet, sve je to normalno, a umorim se kao pas, a znam se i rastužiti kad nešto nije dobro urađeno. Ali, ništa se ne može porediti sa srećom koja uslijedi kad napravim pravu stvar. Ta je sreća toliko vrijedna najviše zbog toga što za njom tragam kao lud, jednostavno je želim.


 Logika je prestala djelovati

 Pratite li situaciju u društvu?

- Kako da ne, to me veoma zanima. Situacija nam je bolna i samo mogu reći da je kod nas logika davno prestala djelovati. Sve što nam se događa, nekako nema smisla i, što sam stariji, vjerujem da će biti drugačije, ali izgleda da je takvo nešto teško postići. Besmisleno mi je to što godinama traje i samo ide nagore, nikako da nam bude bolje. Pa, može li mi neko objasniti zašto je to tako?

 Danis Tanović jači od HBO-a 

U decembru slijedi premijera HBO–ovog “Uspjeha”.


- Nema veze što je to prvi projekt HBO-a u našoj regiji nego ima veze s tim što ga je režirao Danis Tanović. Prvi put sam radio s njim i zaista sam oduševljen saradnjom. Osim što smo postali prijatelji, mnogo sam od njega naučio. Jednostavno sam ostao očaran Danisovom posebnošću, načinom rada, lakoćom, zrelosti... Zato kažem, nije to toliko veliko zbog HBO-a koliko je zbog oskarovca.  Scenarij za ovu seriju je, zaista, dobar, ali ga je on još dodatno sredio i dao mu moć, zato sam presretan što sam dio jedne takve priče.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.