MINI INTERVJU

Almin Zrno: Ne živim od stare slave

Promovirao monografiju „Apologija Erosa“ u okviru 34. slovenskog sajma knjige u Ljubljani

Zrno: Fotografija nije posao, već poziv. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

29.11.2018

Bh. fotograf Almin Zrno krajem prošle sedmice promovirao je svoju drugu monografiju „Apologija Erosa“ u okviru 34. slovenskog sajma knjige u Cankarjevom domu u Ljubljani. A ove godine on obilježava i dvije decenije rada. 

Dvije decenije

- Promociju je organizirala Barbara Čeferin, vlasnica i direktorica Galerije fotografija, koja je ujedno i izdavač ove monografije. Naša saradnja je počela prije dvije godine, kada je Barbara posjetila moju izložbu „The Power of Body“ u Ljubljani. Vidjevši moje radove, odlučila je da me zastupa kao galeristica i sve ostalo je, kako kažu, historija - govori Zrno kroz smijeh.

A Zrnine aktivnosti u Sloveniji se nastavljaju. Tamo će 13. decembra otvoriti izložbu u Galeriji fotografija, a publici će se predstaviti radovima iz serije akt fotografija.

- Ponekad ne mogu da povjerujem da se već dvije decenije aktivno bavim fotografijom. Očito, kada radite ono što volite, vrijeme naprosto leti. Svaki dan doživljavam kao novi izazov. Fotografija je moja velika ljubav, strast, motivacija, pokretač. Iz perspektive čovjeka koji i dalje ima šta reći, radujem se svemu što slijedi. Ali, ako pogledam unazad, mnogo toga sam već i ostvario. Trudim se pronaći balans i živjeti u sadašnjem trenutku. Sve nagrade i priznanja su samo obavezujući faktor za budući rad. Ne živim od stare slave, već zaigrano, potentno i inspirativno radim svaki dan prateći svoje snove - iskren je Zrno.

U stručnom tekstu koji je napisala prof. dr. Amela Hadžimejlić za Zrninu monografiju ona ovog fotografa naziva „fotografom-skulptorom“.

- Naravno da mi imponira način na koji je ona iz stručnog, ali i ženskog ugla doživjela moje fotografije i mene kao umjetnika. Taj opis doživljavam kao kompliment. Pokušavajući da, pomoću suptilne gradacije svjetla, ljudsko tijelo predstavim u svoj svojoj slabosti i jačini, nerijetko postignem obris koji podsjeća na skulpturu. Sretan sam što je ona u tim radovima precizno definirala moju namjeru, a to je utjelovljenje nevidljivog, moju vlastitu emociju i poimanje života i svijeta - kaže Zrno.

Duga tradicija

Kada je riječ o stanju fotografije u našoj državi, Zrno smatra da je to zahtjevan poziv.

- Često znam reći da je ljepota života u različitosti i da sam za to da cvate hiljade cvjetova. Ne bih rekao da je fotografija posao, ona je poziv. Ima dugu tradiciju u našoj državi i smatram da je BiH iznjedrila mnoge sjajne talente koji danas uspješno rade unutar i van naše domovine. Danas svjedočimo popularizaciji fotografije i to je sjajna stvar. Iako smo malo tržište, svaki fotograf ima vlastiti, unikatan potpis. O svojim kolegama i kolegicama mogu reći sve najbolje i vjerujem da za svakoga od nas postoji mjesto da stvara i radi sjajne stvari - ističe Zrno.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.