BALET NA LEDU

Ekatarina Bokij: Plakala sam zbog Sarajeva

Zahtjevno je klizati i glumiti istovremeno

Bokij i Lefterisom: Igraju Patka i Patku. S. Saletović

Piše: N. AJNADŽIĆ

22.12.2018

Spektakl na ledu „Snježana i sedam patuljaka“ u izvedbi svjetski poznate trupe „Russian Ice Stars“ obilježio je proteklu sedmicu. Tri dana zaredom vrhunski klizači, na oduševljenje publike, gostovali su u sarajevskoj „Skenderiji“. 

Lijepo i uništeno  

Ruskinja Ekatarina Bokij (Bokiy) jedna je od učesnica ove ledene bajke koja igra Patku, zajedno s Amerikancem Termistocijem Lefterisom (Thermistocies), koji je Patak.

Njih dvoje skoro sve scene izvode zajedno, a Bokij nam je otkrila da nije prvi put gostovala u glavnom gradu BiH.

- Bila sam davno na takmičenju u klizanju. Naravno, veoma mlada sam bila tada. Sjećam se da je grad i tada bio veoma lijep, sjećam se i svog oduševljenja. U usporedbi s Moskvom u ovo godišnje doba, vi ovdje imate sve. Kasnije sam na televiziji gledala šta se sve ovdje dešava i nisam mogla vjerovati, bila sam uzrujana i posramljena. Razmišljala sam kako sam bila tamo i kako je sve lijepo bilo, a onda je sve to uništeno. Plakala sam – govori nam Bokij.

Kaže da se grad oporavio te da joj je drago što se Sarajevo izgradilo nakon nedaća koje su ga snašle.

Djeca uživaju

Iako je profesionalna klizačica, priznaje nam da je zahtjevno istovremeno klizati i glumiti, kao što je to slučaj u „Snježani i sedam patuljaka“.

- Najčešće na takmičenjima razmišljam samo o svojim elementima koje ću izvesti, koliko bodova ću dobiti...Ali se ovdje, u teatru, i glumi. Uvijek imate neku priču koju morate publici ispričati kroz klizanje. Vrlo je uzbudljivo, jer imamo sve to, plus plesanje, kao i elemente cirkusa. Klizanje je inače brzo, nije kao kada se igra balet. Ali nadam se da djeca uživaju u svemu ovome - kaže Ekatarina.

Olimpijski grad 

- Nadam se da će se poslije naših predstava i bajke na ledu djeca više zainteresirati za klizanje u BiH. Ranije je bilo nekih sportista odavde, ali sada ne znam da ih ima. Ipak su ovo država i grad gdje su održane Olimpijske igre – ističe Bokij.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.