TOP-INTERVJU

Glumac Milan Štrljić za Avaz: Vrijeme nam je donijelo granice

Svako štima po svom, a više je nego jasno da nam je potreban suživot

Štrljić: Našem društvu smijeh je potreban

Razgovarao: Edina BAKIĆ

22.12.2018


Serija u produkciji Nove TV “Na granici” odnedavno se prikazuje i na televiziji Nova BH. Anegdote tri porodice osvojile su za kratko vrijeme publiku ispred malih ekrana, a glumci kao što su Milan Štrljić, Žarko Radić, Nermin Omić, Momčilo Otašević... priču čine još zanimljivijom. Na granici se dešavaju pronevjere, varke, šurovanja... 

Štrljić (66) utjelovio je lik Andrije, a da uživa i na snimanju novih epizoda, potvrdio je u intervjuu za “Dnevni avaz”. Razgovarali smo o seriji, saradnji s kolegama, generalno o TV projektima, ali i o onim ostvarenjima koja su obilježila karijeru ovog vrsnog glumca, kao što su “Velo misto” i “Cirkus Kolumbija”. Bilo je priče i o pedagoškom radu...

 Grozna svakodnevica

- Moja saradnja s Novom TV traje već nekoliko godina. Naravno da me raduje i rad na seriji “Na granici”, koja je okupila veliki broj veoma dobrih mladih glumaca – govori Štrljić.

 Radnja je komična, a u isto vrijeme ima zajedničkih crta s današnjicom.

- Da, u pravu ste. Našem društvu smijeh je itekako potreban, kao terapija, da bismo na neki način zaboravili groznu svakodnevicu, koja nas guši i ubija.

 Kad ste pročitali scenarij, jeste li ga na prvu prihvatili?

- Moram biti iskren i reći da sam odmah prihvatio ovu ulogu, iako je to veoma težak zadatak, koji nosi mnogo posla. Onda, serija ima dosta slojeva. Žanr je komedija, ali ona sa podlogom pa je tako i materijal zahtjevniji. Ipak, tokom snimanja i rada osjećam se opušteno i sigurno.

 Veliki sukobi

U posljednje vrijeme uglavnom radite s istom ekipom. Je li teško zadržati dobar odnos s kolegama?

- Nije teško, posebno kad su u pitanju kvalitetni projekti, a najvažnije je da se svako fokusira na svoj posao. Generalno, nemamo vremena za gluposti i trošenje vremena uzalud. Onda, u ovom poslu veoma je važno da ne bude velikih sukoba nego radost i opuštena igra.

Serija nosi naziv “Na granici”.

- Vrijeme je donijelo granice i uvjete u kojima živimo. Dakle, svako štima po svom, a više je nego jasno da sz nam potrebni suživot i međusobno razumijevanje, kao i poštovanje.

 Umjetnici se dosta trude na polju tog zajedništva.

- To i jeste naš posao, da radimo na razumijevanju, ujedinjenju i da širimo ljubav. Ne smijemo nikako da spominjemo dijeljenje i tabore. Umjetnik, ako tako misli, onda mu je potrebno da mijenja posao.

Jesu li Vas umorila rana ustajanja i kasna snimanja?

- Žaliti se na to što rano ustaješ je veoma nepristojno. Ima ljudi koji rade odgovornije poslove, ustaju ranije, operiraju po 10 sati pa se ne žale. I zašto bih se ja žalio? Radim posao koji volim, kojem se veselim i još mi to plate. Onda treba reći: “Hvala Bogu za ovu priliku.”

Jeste li u svojoj bogatoj karijeri imali neočekivanih situacija?

- Kad god ulazim u neki novi projekt, postoji zrno sumnje, kako ću to savladati. Ipak, nikad mi se nije desilo da pomislim kako sam promašio profesiju nego se trudim da izazov prihvatim kao izazov. Onda, trudiš se da izađeš kao pobjednik. Glumačka igra je vrsta nekog sporta.

Koja Vas je uloga obilježila?

- Imam dosta značajnih uloga, teško je izdvojiti posebnu ili najbolju. Dosta sam vezan za lik u “Velom mistu”, pa “Cirkus Kolumbija”… Zaista ih ima i veoma je teško izdvojiti neku. Onda, tu su i kazališni projekti, iako u posljednje vrijeme ne stižem da glumim u pozorištu.

Nermin Omić mi je najbolji prijatelj

Kakvu imate saradnju s bh. glumcima?

- Super, evo naprimjer Nermin Omić u seriji „Na granici“ igra mog najboljeg prijatelja, i dosta scena imam s njim. Odmah na početku našli smo zajednički jezik, i onda je sve krenulo, ali i nastavilo se dosta glatko. Onda tu je i Elvira Aljukić koja vrlo podatna glumica, a najvažnije je da se dobro razumijemo.

 Davanje i trajanje

- Vjerujem u mladu generaciju i ljude, jer imaju bolje situacije i okolnosti. Sve mogu dobiti sad i odmah, ali moraju naučiti da gluma nije to nego se treba davati kako bi se što duže trajalo. Uglavnom sam zadovoljan svojim studentima koje sam izveo i koji su postali dobri umjetnici – govori Štrljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.