JET SET

Procurile informacije: Ljekari se bore da Darku Laziću sačuvaju nogu

Sa ugrađenim vještačkim kukom može i trčati

Darko Lazić: Svakodnevno odlazi na elektrostimulacije. Društvene mreže

Alo.rs

22.12.2018

Darko Lazić se u banji oporavlja od posljedica stravične nesreće i svakodnevno je podvrgnut elektrostimulaciji oštećenih živaca desne noge. 

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Miloš Poleksić, koji je Lazićev glavni ljekar, kaže da pjevača očekuje dug oporavak, a budući da je u banju stigao sa visokim stepenom atrofizije mišića, medicinski tim se bori da mu sačuva nogu. 

- Darko ima oštećenje živaca desne noge i zbog toga svakodnevno odlazi na elektrostimulacije. One pomažu u obnovi živaca, a budući da mu je nakon rehabilitacije povećan obim pokreta u kuku i da su prsti na nogama počeli da se pomjeraju, možemo reći da je primjetan napredak. On je u banju došao sa visokim stepenom atrofije mišića, a sada može da podigne i lijevu nogu uvis, što prije nije mogao. Ipak, niko ne može prognozirati koliko će trajati njegov oporavak - priča ljekar i otkriva da se Lazić narednih šest sedmica ne bi trebao oslanjati na nogu, koja mu je i dalje u kritičnom stanju.

- Nakon što je bio na kontroli na Institutu Banjica, hirurg koji ga je operirao zahtijevao je da se Darko šest sedmica ne oslanja na desnu nogu da bi ona ojačala. Upravo nakon što prođe ovaj period, Lazić će opet ići na kontrolu da bi se ustanovili rezultati rehabilitacije. Mi se trudimo da mišići njegove desne noge budu kompaktni, a on trenutno vježba da hoda na štakama - uvjerava doktor i konstatira da bi u daljnjoj rehabilitaciji bilo poželjno da Darko dodatno smršavi.

- Medicina je napredovala i Darko sa ugrađenim vještačkim kukom može i trčati. Ako bude slušao naše savjete, moći će nastaviti sa nastupima i aktivnostima koje je imao i prije nesreće. Sve zavisi od toga kako bude protjecala rehabilitacija, ali budući da je mlad, nadamo se da će sve biti u najboljem redu. Bilo bi idealno da dodatno regulira tjelesnu masu jer bi to doprinijelo oporavku - uvjerava doktor i konstatira da će zamoliti Darka da ne pjeva na proslavi banje "Selters", kao što je planirao.

- Proslava koja je planirana bit će samo za zaposlene. Reći ću Darku da nema potrebe da se dodatno napreže da bi nam pjevao. Ipak, na njemu je da odluči - zaključuje doktor.

- Ljekari kažu da je sve uredu, a glavni doktor je rekao da odlično napredujem. Zadovoljan sam. Bit ću dobro, samo je potrebno strpljenje. Nema uspjeha i napretka ako se ne potrudite - rekao je Lazić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.