MODNE PRIČE

Marija Gracija Čiuri: Kad žena vlada „Diorom“...

Kolekciju obilježavaju drapirane grčke haljine i cvjetni ukrasi, konstruirani tako da su dovoljno lagani za ples

Piše: Enisa SKENDEROVIĆ

14.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kreativna direktorica modne kuće „Dior“ Marija Gracija Čiuri (Grazia Chiuri), inspirirana baletom, u septembru 2018. predstavila je novu kolekciju u kojoj su, između ostalih plesača, učestvovale i balerine Šeron Ejal (Sharon Eyal) i Pina Bauš (Bausch). Ovaj modni spektakl dobio je svoju prvu objavljenju fotografiju iz kampanje za proljeće/ljeto 2019. godine. 

Potaknuta mašta

- Radikalnost gesta savremenog plesa potaknula je moju maštu. Ples govori o tijelu, o slobodi i ti su elementi također prisutni u modi. Kolekciju obilježavaju drapirane grčke haljine i cvjetni ukrasi, konstruirani tako da su dovoljno lagani za ples - objasnila je Čiuri. 

Kolekcijom je odala počast siluetama „Diora“ koje su postale moderne kroz pokret.

Umjesto korištenja svjetlucavih detalja i sjajnih vezova, ona se odlučila za prigušenu paletu i elegantnu draperiju koja pokazuje jednostavnost i suptilnost završne obrade. Moderan pristup predstavio je novi, osvježavajući stil kuće „Dior“.

Inače, nakon decenije vladavine kreativnih direktora, u velikoj modnoj kući je 2016. godine došlo do zaokreta kada je izvršni direktor „Diora“, Sidnej Toledano (Sidney) svoju dirigentsku palicu predao upravo Mariji Garsiji Čiuri.

Toledano je u svom saopćenju pojasnio da je tražio nekog ko razumije potrebe moderne žene i kao novu kreativnu direktoricu „Diora“ predstavio Mariju. Čiuri je tako ponijela laskavu titulu prve žene na čelu „Diora“ i to je njen prvi samostalni angažman nakon više od dvije decenije rada u uspješnom tandemu sa Pierpaolom Pičiolijem (Piccioli), s kojim je do ovog imenovanja dizajnirala za „Valentino“.

Pripisuju joj se zasluge za uspješnu revitalizaciju ovog brenda i pravi finansijski preporod. Naime, prihodi modne kuće bili su u konstantnom rastu zahvaljujući Čiuri i Pičioliju, a u 2015. godini imala je prihod od milijardu dolara.

Velika čast

Upravo zato modni svijet je brujao o ovom transferu, a još više o očekivanjima vlasnika „Diora“.

Pred 54-godišnjom Čiuri je bio, a i danas je veliki zadatak.

- Velika je čast pridružiti se „Dioru“. Svjesna sam ogromne odgovornosti kao prve žene zadužene za dizajniranje u kući toliko duboko ukorijenjenoj u čistom iskazivanju ženstvenosti. Beskonačno bogatstvo njenog naslijeđa nastavlja biti stalan izvor inspiracije za modu i ne mogu dočekati da izrazim svoju viziju – kazala je Čiuri nakon što je postala direktorica „Diora“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.