LEGENDE U sklopu BBC-ove ankete za emisiju „Icons“

Dejvid Bouvi najveći zabavljač 20. stoljeća

Dobio više glasova od Merilin Monro, Čarlija Čaplina i Bili Holidej

L.K.P.
23.01.2019 06:56

Prema Britancima, legendarni Dejvid Bouvi (David Bowie) najveći je zabavljač 20. stoljeća u svijetu. Radi svog inovativnog pristupa muzici, u sklopu BBC-ove ankete za emisiju „Icons“ Bouvi je dobio više glasova od Merilin Monro (Marilyn Monroe), Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin) i Bili Holidej (Bille Holiday).

„Icons“ predstavlja novu povijesnu emisiju BBC-a u kojoj se kroz osam epizoda slavi neke od najvećih i najutjecajnijih osoba 20. stoljeća. Kategorija zabavljača jedna je od ukupno sedam kategorija posvećenih ljudskoj izvrsnosti. Tako se, između ostaloga, biraju vođe, istraživači, znanstvenici, aktivisti, sportske zvijezde i umjetnici/pisci. Na kraju svake epizode, gledaoci mogu glasati za osobu koja je njihov favorit, a pobjednici iz svake kategorije ulaze u live finale koje će se održati 5. februara i tokom kojeg će gledaoci imati priliku da odaberu najveću ikonu 20. stoljeća.

Za titulu najveće ikone 20. stoljeća Bouvi će se takmičiti protiv Alana Turinga, genijalnog matematičara, kriptografa, logičara i teoretičara računarstva, Ernesta Šekltona (Shackleton), jednog od najvećih polarnih istraživača te Nelsona Mandele, prvog crnog južnoafričkog predsjednika.

NA VRH