AVAZ U POSJETI

Edin Urjan Kukavica: Imat ćemo savremenu dvoranu s historijskim vrijednostima

Planiramo skinuti plafon u velikoj dvorani i otkriti kupolu bivšeg Templa, kao i lukove i stubove koji su svi skriveni sada

Piše: N. AJNADŽIĆ

1.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Bosanski kulturni centar (BKC) jedna je od onih bh. kulturnih institucija koje rade punom parom. Njena vrata su široko otvorena za sajmove knjiga, predstave, koncerte...

Veliki pomaci

Paralelno s održavanjem programa intenzivno se radi na vraćanju sjaja nekadašnjeg jevrejskog hrama Templa, a prvi dio sanacije i rekonstrukcije ovog objekta je završen. Uključivao je, između ostalog, galeriju, malu salu, postavljanje velike kapije ispred objekta te sanaciju atrija koji je prokišnjavao.

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je ovu kulturnu instituciju u srcu Sarajeva i uvjerila se u mnoge probleme, ali i velike pomake kada je u pitanju modernizacija i izgled zgrade koja ima bogatu historiju.

- O atriju niko nije vodio računa i nikome nije smetalo što spomenik u obliku menore, koji se nalazio na sredini, kisne i propada, sve dok ga nismo sklonili. Pomakli smo ga, prije svega, radi zaštite, a sada je na mjestu na kojem ga svi prolaznici, a ne samo posjetioci BKC-a, mogu vidjeti i pročitati nešto više o njemu - kaže Edin Urjan Kukavica, koji je direktor BKC-a od sredine 2016.

Dok obilazimo prostorije unutar Templa, Kukavica nam govori da se 50 godina nije ulagalo u ovaj objekt.

- BKC ima električne instalacije i sjedišta stara 50 i kusur godina. Prošle godine smo imali dva požara zbog električnih instalacija. Zbog toga smo ove godine aktivnosti sveli na najmanju moguću mjeru isključivo iz sigurnosnih razloga. U velikoj sali, koja ima 854 mjesta, nema ni grijanja ni hlađenja - govori Kukavica.

Uskoro će početi i rekonstrukcija dvorane.

- Najbitnije je da se u nju neće ulaziti bez Zavoda za zaštitu spomenika. Planiramo skinuti plafon i otkriti kupolu bivšeg Templa, kao i lukove i stubove. Rekonstrukcija je nužna, ali je bitno i otkriti stubove i u atriju koje smo pronašli ispod onih betonskih - ističe direktor te dodaje da nema nikakvog smisla da su stari stubovi i lukovi u BKC-u skriveni.

Obnova se ipak, govori, ne može odvijati bez finansijske podrške. Naglašava da je bitno da se sve to uradi bez narušavanja arhitektonske i građevinske statike.

Realne procjene

On se nada da će sve biti gotovo za godinu, ali realne procjene govore nešto drugačije da će biti potrebno i do dvije godine.

- Mislim da će po završetku i grad i kanton, a i čitava BiH dobiti dvoranu koja će služiti na čast svima, u koju će biti lijepo i ući i doći. Imat će sve elemente savremene dvorane, kao i sve elemente historijskog objekta. Sve ćemo vratiti na mjesto koje zaslužuje - zaključuje Kukavica.

Kapija kao zaštita 

- Nekima ne odgovara kapija koju smo stavili ispred BKC-a. Ali onaj dio koji smo zatvorili služio je kao nelegalni parking. A onda i kao javni toalet. Svako jutro higijeničarima je počinjalo sapiranjem kiselinom atrija - kazao je Kukavica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.