EKSKLUZIV

Mira Banjac za „Dnevni avaz“: Pokušavam prohodati, u potpunom sam derutnom stanju

Početkom oktobra prošle godine hospitalizirana je zbog problema s nogom

Banjac: Ove godine puni 90 godina. Arhiv

Piše: N. AJNADŽIĆ

4.2.2019

Nakon što je Mira Banjac (89) hospitalizirana u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu početkom oktobra prošle godine, legendarna glumica nije se oglašavala u medijima.

Veoma sporo

Razlog njenog boravka u bolnici bio je problem s vodom u nozi, zbog čega nije bila mobilna, niti je mogla prisustvovati brojnim događajima i premijerama, iako je jedna od onih javnih ličnosti koje uvijek ispoštuju svoje domaćine.  

Glumicu koja je obilježila jugoslavensku kinematografiju naš poziv zatekao je u njenom novosadskom domu te je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ potvrdila da se uopće ne osjeća dobro.

- Još sam na bolovanju, na kućnoj njezi. Problem s nogom nije prošao, ma kakvi... Pokušavam sad da prohodam, barem po kući. A to ide veoma sporo. Još mi se voda zadržava u nozi – govori nam Banjac, a njen glas odaje veliku slabost.

Iako je pri kraju devete decenije života, ova glumica rijetko kada je odmarala. Prije zdravstvenih problema, često je putovala po zemljama bivše Jugoslavije, u zavisnosti gdje ima angažman, i uvijek bi profesionalno odradila svoj dio posla. Još češće je išla na premijere, kako pozorišne tako i filmske, i na taj način davala podršku kolegama.

Umorna sam

Ipak, čini se kako to više, barem za sada, nije moguće. 

- I inače se osjećam nikako. Umorna sam, jednostavno. Teško i razgovaram. U potpunom sam derutnom stanju. Nadam se proljeću definitivno, možda tada i prođe sve ovo – iskrena je glumica.

Naglasila je da se ne kreće nikako.

- Malo po kući koliko mogu, hvatam se za sve oko sebe i tako... Vama hvala što nazovete i na strpljenju. Čim budem bolje, čut ćemo se – kaže Banjac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.