TUGA Većinu vremena provodio na vikendici u Krčedinu

Komšije o Šabanu Šauliću: Nije bio nadmen

Mještani ovog naselja za legendarnog muzičara imaju samo riječi hvale

Kurir.rs

Šaban je bio veoma skroman i prizeman čovjek

Foto: Arhiv


Kralj narodne muzike Šaban Šaulić umro je od posljedica teške saobraćajne nesreće u Njemačkoj, gdje je imao svoj posljednji nastup. Iako je bio velika zvijezda, Šaban je bio veoma skroman i prizeman čovjek, što govore svi koji su ga poznavali.

Pjevač je većinu svog vremena provodio na vikendici u Krčedinu, koja je bila njegova oaza mira.

Mještani ovog naselja za legendarnog muzičara imaju samo riječi hvale, a jedan od komšija otkrio je kako je izgledalo kada Šaban dođe u Krčedin.

Navikli smo da on dođe još početkom marta i sjedi do kraja septembra. Imao je dva čamca, kojima je išao na pecanje. Po Krčedinu se priča da je posljednji put upecao soma od 25 kilograma. Uvijek, kada bi imao veliki ulov, on odmah raspali roštilj i pozove sve iz sela, bio je vesele prirode. Ja im se nekad pridržim, on uvijek zove, takav je bio. Sa svima je htio stati i popričati - priča komšija, koji ne može vjerovati šta se desilo, kao ni ostali mještani koji su, također, šokirani tragedijom.

- Cijeli Krčedin žali za Šabanom. Tek kad dođe vrijeme njegovog dolaska, shvatit ćemo kolika će rupa ostati bez njega. I dalje ne vjerujemo da više nije živ, svi smo mislili da je u pitanju lažna vijest. Mnogi su znali da je imao problema s tom stomačnom aortom i da je bio bolestan. Ljekari su mu tad zabranili da pije, ali volio je popiti po dvije-tri rakijice. Nikad ga nisam vidio da se opija. Volio je život, nije se plašio smrti. Niko nije pomišljao da se ovako nešto može dogoditi - priča potreseni komšija.

  • Foto: Kurir.rs


Šaban je preko zime boravio u kući na Dedinju, a za to vrijeme njegov prijatelj s Dunava brinuo je o vikendici.

- Znao je sjediti sam ispred kuće, zagleda se u rijeku i zapjeva za svoju dušu. Bio je pravi boem i komšija. S njim sam mogao pričati o bilo čemu, nije bio nadmen, već potpuno prirodna osoba. Kad god ga je nešto mučilo, dijelio je to s nama, uvijek je bio otvoren. Sve koje voli preselio je ovdje, a i oni koji nisu živjeli tu, često su ga obilazili. Zorica i Kemiš su često dolazili, a u restoranu pored vikendice često je pravio zabave. Posljednji put je tu pravio proslavu i doveo je dvadesetero ljudi sa estrade, bilo je baš veselo - kaže čovjek koji je čuvao Šabanu vikendicu, ali je zamolio da ostane anoniman.
NA VRH

Podijeli članak na