KULTURA Za ljubitelje teatra

Bogat pozorišni sadržaj u NPS-u

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sinovi umiru prvi” gostuje u Sarajevu

E. B.
28.02.2019 16:57

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Sinovi umiru prvi”, rađena po tekstu Mate Matišića, u režiji Marka Misirače, u ponedjeljak u 19.30 sati bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Zlatan Vidović, Svetlana Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Rok Radiša, Zoran Stanišić.

- Predstava Marka Misirače je jednostavna i efektna. Priča drži pažnju, a akteri, s Aleksandrom Stojkovićem (Mićun), Boškom Đurđevićem (Luka) i Ljubišom Savanovićem (Božo) na čelu, u impresivnoj su koncentraciji i nadahnuću za odličnu kolektivnu igru – kazao je Bošković.  

U utorak i srijedu u ovoj pozorišnoj kući bit će izvedena drama Bertolta Brehta (Brecht) “Kavkaski krug kredom”, nastala u koprodukciji s festivalom MESS, u režiji Paola Mađelija (Magelli), za koju je adaptaciju i dramaturgiju uradila Željka Udovičić- Pleština. 

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović, Kenan Kojić / muzičar.

Djelo je napisao Breht, univerzalni genij, dramaturg, pisac i pjesnik, reditelj i teoretičar pozorišta. Zaslužuje posebno priznanje jer se njegove drame gledaju i danas u pozorištima širom svijeta. Osnovne ideje njegovih djela kreću se u znaku socijalizma, pacifizma i internacionalizma. Njegov sarkastičan stil, koji ga nikad ne napušta u djelima, javlja se s toplim suosjećanjem prema siromašnima i slabima. U izgradnji svoga stila služio se tekovinama i temama od najstarije do moderne književnosti.

Komentari

NA VRH