ODLAZAK LEGENDE

Evo ko je bio Kit Flint

Svojevremeno je izjavio da mu je upravo ovaj bend pomogao da odabere šta će raditi, s obzirom na to da su mu ocjene u školi bile loše i da nije želio da se uklapa u ikakve kalupe

Flint: Uvijek bio skroman

Piše: N. Aj.

4.3.2019

Svijet je ostao šokiran viješću o smrti frontmena benda "The Prodigy", legendarnog Kita Flinta (Keith). Njegovo tijelo pronađeno je jutros u pjevačevom domu u Bruk Hilu.

Mnoge njegove kolege i poznate ličnosti putem društvenih mreža oprostile su se od Kita, za kojeg imaju samo riječi hvale.

Flint je rođen je 17. septembra u Eseksu, na istoku Engleske. Djetinjstvo mu nije bilo baš kako bi trebalo biti, a otac ga je u jednom momentu izbacio iz kuće. Tada je otišao u Izrael, gdje je radio kao trgovac, a poslije se vratio u Englesku. Skroman, kakvim ga mnogi opisuju, nikada nije želio blistavu karijeru.

Važio je za najglasnijeg člana "Prodigyja", ali i najfinijeg. Ekstremni sportovi i motori bili su njegova posebna ljubav. Svojevremeno je izjavio da mu je upravo ovaj bend pomogao da odabere šta će raditi, s obzirom na to da su mu ocjene u školi bile loše i da nije želio da se uklapa u ikakve kalupe.

Krajem osamdesetih, Flint je upoznao DJ-a Lijama Hovleta (Liam Howlett) i pitao ga da "radi neke mikseve za njega". 

Prvobitno je nastupao kao plesač, a pjevač je postao na hit singlu "Firestarter" iz 1996. godine, a zatim i na pjesmi "Breathe" iz iste godine. Sljedeće, 1997. godine na albumu "The Fat of the Land" otpjevao je polovinu pjesama.

Itekako je bio poznat i prepoznatljiv po svom ekscentričnom pank stilu.

Do sada sam vrištao tijelom, sada je vrijeme da vrištim ustima - izjavio je svojevremeno Flint, koji je postao ikona devedestih godina,

Na drugom mjestu ekscentrika godine našao se već 1996. godine, a upravo su pojedini smatrali da mu pripada mjesto odmah iza Merilina Mensona (Marilyn). Dvije čirokane, najčešće različite boje, upadljiva šminka i odjeća bili su njegovi zaštitni simboli. Tek je kasnije njegov stil postao umjereniji.

Flint je, također, bio noćna mora roditelja djece koja su voljela i slušala njegovu muziku. Oni su se često žalili na njegov izgled i ponašanje tokom nastupa. Kritike su se najčešće ticale njegove "strašne spoljašnjosti", a vrhunac su dostigle izlaskom hita "Firestarter" kada je televiziji koja je emitovala spot stigao rekordan broj žalbi. Jedan roditelj je čak pisao BBC-ju i rekao da je Flintu "hitno potrebna medicinska pomoć".

Singl "Baby's got a Temper" izašao je 2002. godine, a bio je veoma pod utjecajem Flintovog pank stila. Na sljedećem "Prodigy" albumu, "Always Outnumbered, Never Outgunned" iz 2004. godine, Flint nije učestvovao, ali je pjevao na nekim pjesmama na živim nastupima.

Flint je bio u vezi s voditeljicom Gejl Porter (Gail) do 2000. godine, a poslije se oženio njom. Kasnije se oženio Majumi Kaj (Mayumi Kai), koja je japanski DJ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.