INTERVJU

Snežana Bogdanović za "Avaz": Nepotrebno je stalno se vraćati Bademi

Razgovarala: Edina BAKIĆ

7.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu film „Šavovi“, koji je rađen u manjinskoj bh. koprodukciji, a u režiji Miroslava Terzića, te prema scenariju Elme Tataragić, osvojio je tri nagrade.

Ostvarenje je pobralo niz nagrada, među kojima „Fipresci“, „Nebojša Đukelić” za najbolji regionalni film, a Snežana Bogdanović (58) dobila je priznanje za najbolju glumicu.

Ovo kratko ostvarenje svoju premijeru je imalo na ovogodišnjem „Berlinaleu“, gdje se također okitilo s dva priznanja, a to su „Europa Cinemas Label“ za najbolji evropski film, te nagradu publike.

Velika podrška

Bogdanović igra glavnu ulogu - Anu, koju je, sudeći prema ocjenama žirija i publike koja je dosad vidjela film, maestralno odigrala. Nezaboravnoj Bademi iz kultnog filma „Kuduz“ neizostavna pratnja na festivalima i velika podrška je suprug i sjajni glumac Uliks Fehmiu.

Njih dvoje već više od 20 godina žive u Americi, a ovih dana su u Beogradu. Upravo iz srbijanske prijestonice Bogdanović je govorila za „Dnevni avaz“ – o nagradama za „Šavove“, svakodnevici, ostvarenju „Sin“ u režiji Ines Tanović, a koje je snimano u novembru prošle godine u Sarajevu.

- Naravno da mi je bilo drago kada sam čula svoje ime i da je nagrada na FEST-u pripala meni. Pohvale nam prijaju, ali je sam proces stvaranja filma najvažniji. Priču „Šavovi“ iznijela je sjajna ekipa, kreativna i tehnička, tako da mislim da su priznanja velika podrška svima – govori nam Bogdanović.

Smatra da je priča doprinijela uspjehu filma, ali, svakako, nije ključna.

- Uvijek mi je cilj da na najbolji mogući način ispričam priču i kreiram karakter. Drago mi je da su i publika i kritika sjajno prihvatile naš film. Tema je veoma bitna, događaji kojima smo se bavili i pitanja humanosti i empatije koje smo postavili su izuzetno važni.  Ali tema nije presudna za uspjeh i domet bilo kojeg filma, potrebno je još mnogo toga da se donese u jednu priču da bi ona našla svoj put do publike. U našem slučaju je to intimna borba jedne male žene protiv sistema, njene snaga i emocija su definitivno naišle na široko razumijevanje – ističe glumica.

Film se bavi krađom novorođenčadi u porodilištima. Priča je to žene koja je uvjerena da je njen sin, za kojeg su joj doktori prije 17 godina rekli da je umro poslije rođenja, zapravo živ.

- Naš zadatak kao umjetnika je da uperimo svjetlo na ovako strašne događaje i da se nadamo da ćemo makar malo doprinijeti podizanju svjesti kod ljudi. U današnjem vremenu razne vijesti o ratovima, poplavama, požarima i drugim nesrećama samo prođu pored nas i niko nema vremena da zastane i zaista ih procesuira – kaže Bogdanović.

Duboki dekolte

Iako je svojom pojavom i dubokim dekolteom na Festivalu u Beogradu mnoge ostavila bez teksta, Snežana nije bila raspoložena da prokomentira svoj stajling, niti kako održava vitku figuru.

- Nemam želju da o tome pričam. Nekako, to čuvam za sebe – ističe Bogdanović.

Na koncu, pitali smo je za ulogu Bademe, koja ju je proslavila.

- Nepotrebno je stalno se vraćati na jedno te isto. Idemo dalje – poručila je Snežana.

Glas za jednu ženu

- Kad jedna ovakva priča, kao što su „Šavovi“, dobije humano lice i vi napravite direktan kontakt s tim bićem, mnogo drugačije reagirate i osjećate. Ja sam u ovom slučaju, s velikom odgovornosti, probala da dam glas jednoj ženi i veoma sam joj zahvalna za cijeli proces i iskustvo – naglasila je Bogdanović.

Prvi put s mužem na setu

Snežana i Uliks u filmu „Sin“ tumače bračni par, a, kako nam je glumica kazala, presretna je što je dobila priliku da snima u Sarajevu i da se prvi put pojavi na setu zajedno sa suprugom.

- „Sin“ je u završnoj fazi.  Nadamo se da će uskoro imati svoju premijeru. Rad na ovom ostvarenju za mene je bilo veliko zadovoljstvo, od početka pa do samog kraja – kaže Bogdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.