BEOGRAD

Lijepa unuka Bekima Fehmiua zasjenila zvanice na crvenom tepihu

Nasljednica glumačkog para Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmiua prisustvovala premijeri filma "Otac"

L. K. P. / Avaz.ba

2.3.2020

Nika Fehmiu - Avaz
Nika s ocem Uliksom - Avaz
Nika Fehmiu - Avaz
Nika i Uliks Fehmiu - Avaz
Nika s bakom Brankom na crvenom tepihu - Avaz

Beogradski međunarodni filmski festival FEST počeo je prije tri dana, a trajat će do 8. marta.

Ovogodišnji FEST odat će počast jednom od najvećih glumaca jugoslavenske kinematografije Bekimu Fehmiuu povodom desete godišnjice njegove smrti.

Crvenim tepihom na otvaranju prošetala je i Nika Fehmiu, unuka velikog umjetnika i nasljednica glumačkog para Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmiua, na premijeri filma "Otac".

Nika je prekinula porodičnu glumačku tradiciju koju su započeli djed Bekim i baka Branka Petrić, ali je ostala u filmskom biznisu i piše scenarija i režira kratke filmove u Njujorku. Tako da je moguće da će u narednim godinama i neki njen film biti prikazan na festivalu. Ocu  je ove godine pomogla da napiše govor.

Snežana i Uliks od 1994. godine žive u Njujorku, a nakon samo godinu dana rodila se Nika. Završila je međunarodne odnose i ljudska prava i, kako tvrdi njen otac, nema afiniteta prema glumi. Radila je kao modni fotograf i asistent urednika na više projekata - od dokumentarnih kratkih filmova o ljudskim pravima, do narativnih elemenata u Srbiji i Njujorku.

Niki je ime odabrala majka Snežana.

- U našoj kćerki izmiješale su se sve tri religije s naših prostora. Nika je boginja pobjede, ime se sreće svuda, a kod nas ga ima na primorju - otkrila je glumica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.