JET SET

Poznate glumice davale mito da upišu djecu na elitne fakultete: Afera teška 22 miliona eura

Federalni tužioci optužili su Vilijama Singera u Bostonu za aferu reketiranja

Felisiti Hafman i Vilijam Mejsi. Društvene mreže

Avaz.ba

13.3.2019

Holivudske glumice Felisiti Hafman (Felicity Huffman) i Lori Lahlin (Loughlin) američko federalno tužilaštvo optužilo je, kao i još pedesetero ljudi koji su upleteni u aferu tešku 25 miliona dolara (22 miliona eura).

U istragu nazvanu "Operation Varsity Blues" umiješano je 200 FBA agenata, a otkrila je da su roditelji podmićivali trenere za koledže i ljude u centrima za testiranje kako bi svojoj djeci osigurali upis u neke od najelitnijih škola u zemlji, izjavili su ovog utorka federalni tužioci.

Federalni tužioci optužili su Vilijama Singera (Williama) u Bostonu za aferu reketiranja, zato što se navodi da je putem svoje konsultantske firme "Edge College & Career Network" napravio spisak bogatih klijenata, strane bogate roditelje, a i direktore i profesore u školama.

Tom prilikom optuženo je 33 roditelja, od kojih se spominju Hafman i Lahlin, te 13 sportskih trenera i Singerovih saradnika. A desetine njih, pa i Hafman, uhapšeni su tokom zavjere nacionalnih razmjera, kako su to vlasti nazvale. 

- Ovi roditelji su sinonim za bogatstvo i privilegiju. Na osnovu današnjih optužbi, svi oni su se svjesno dogovorili sa Singerom i drugima da potplate ulazak svoje djece u elitne škole "preko veze" - rekao je jučer američki advokat Endru Leling (Andrew Lelling) na konferenciji za novinare.

Leling je rekao da su među roditeljima koji su na listi izvršni direktori, uspješni trgovci nekretninama, modni dizajner i kopredsjedavajući jedne globalne pravne firme.

Oni su potrošili između 200.000 (177 hiljada eura) i 6,5 miliona dolara (5.754 miliona eura) kako bi zagarantirali upis njihove djece.


Screenshot

 

Glumica koju svi znaju iz serije "Očajne kućanice" i njen muž, glumac Vilijam Mejsi (William Macy), optuženi su za uplatu u vrijednosti od 15.000 dolara (13 hiljada eura) pod maskom dobrotvorne donacije. Baš ta dobrotvorna donacija je osigurala mjesto njihovoj kćerki na koledžu, i to tako što je varala na prijemnom ispitu.  

Kako se iz tužbe navodi, Singer je organizirao da profesori polažu ispit umjesto njihove djece. Krajnji rezultati su bili povećani veoma oprezno i proračunato kako bi se izbjegla sumnja. 

- Singer je bio dobar u tome da lažne odgovore učini što realističnijim i ne tako impresivnim kako ne bi izazvao sumnju ili pojačanu kontrolu ispitanika - izjavio je Leling. 

Među onima koji su u istrazi je i bivši trener ženskog fudbalskog tima na Yejlu Rudi Meredit (Rudy Meredith). Meredit je optužena da je prihvatila ček od porodice djevojčice koja je aplicirala za Yale.

Ona se prošle godine izjasnila krivom i napustila poziciju trenera u timu. Pomogla je tužiocima izgraditi slučaj protiv ostalih. Džon Vandemoer, bivši glavni trener jedrenja na Stenfordu, također je trebalo da se izjasni da je kriv.  

Singer će se ovih dana u federalnom sudu u Bostonu izjasniti o krivici.

Navodi se da se svjedok saradnik sreo s Hofman i njenim suprugom u njihovoj kući u Los Anđelesu i objasnio im da je on kontrolirao centar za testiranje i da je neko mogao tajno da promijeni odgovore njihove kćerke na prijemnom za koledž.   

Osim njih, optuženi su i Gordon Kaplan (Caplan) iz Griniča, Konektikat, kopredsjedavajući međunarodne advokatske kancelarije sa sjedištem u Njujorku, zatim Džejn Bakingam (Jane Buckingham), izvršni direktor marketinške agencije u Njujorku, osnivač i predsjednik kompanije za pakovanje, i Manuel Henrikez (Henriquez), izvršni direktor kompanije za finansije iz "Palo Altoa", Kalifornija.

- Optuženi roditelji su danas, iako su već bili u mogućnosti da svojoj djeci pruže svaku legitimnu prednost u trci za upis na fakultet, umjesto toga izabrali da podmićuju i ilegalno manipuliraju sistemom u svoju korist - izjavio je Leling.

  

- Ne govorimo o doniranju zgrade kako bi povećali šanse da škola uzme njihovo dijete u obzir, već govorimo o prevari i pronevjeri".

Vlasti su istakle i da u velikom broju slučajeva tinejdžeri nisu bili upućeni u prevaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.