NEOČEKIVANO

Kraljica Elizabeta nakon saobraćajne nesreće supruga donijela važnu odluku

Uživa da se voza u skupocjenim automobilima iz svog voznog parka, među kojima su i oni marke Land Rover

Britanska kraljica Elizabeta. Agencije

Avaz.ba

31.3.2019

Britanska kraljica spremna je odustati od vožnje javnim cestama nakon što je prije dva mjeseca njezin suprug princ Filip (Philip) sudjelovao u saobraćajnoj nesreći.  

Kraljica je jedina osoba u Velikoj Britaniji kojoj je dopušteno voziti bez dozvole. Pretpostavlja se da je Elizabeta (Elizabeth) odlučila prestati s vožnjom po javnim cestama po savjetu članova njezina sigurnosnog tima, a nakon sudara koji je prouzročio vojvoda od Edinburgha.  

Poznato je da kraljica, koja će idući mjesec napuniti 93 godine, uživa u vožnji brojnih skupih automobila iz kraljevskoga voznog parka, među kojima su i oni marke Land Rover ili Jaguar.  

Samo dan nakon automobilske nesreće u kojoj je u januaru sudjelovao njezin suprug, kraljica je viđena u vožnji javnom cestom, nedaleko od Sandringhama, ali bez sigurnosnog pojasa.  

Daily Mail piše da će kraljicu javnim cestama od sada voziti njeni vozači, no cestama koje prolaze njezinim privatnim posjedima i dalje će automobil voziti sama.   

Ali čini se da nisu baš svi oduševljeni vožnjom Britanske kraljice, o čemu svjedoči anegdota koju je u svojim memoarima prenio bivši britanski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, Sir Šerard Kols (Sherard Coles). 

Nakon ručka kraljica je svog visokog gosta, prijestolonasljednika Saudijske Arabije Abdula, pozvala u obilazak imanja. Na njegovo veliko iznenađenje za volan je sjela sama kraljica, upalila motor i odvezla ih u obilazak. Kralj Abdul nije navikao da ga vozi žena, a kamoli kraljica. Uz pomoć prevoditelja, navodno je preklinjao kraljicu da uspori i usredotoči se na cestu pred sobom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.