JET SET

Zvijezda serije "Očajne kućanice" ide u zatvor: Priznala krivicu

Moja kćerka apsolutno ništa nije znala o mojim akcijama - kazala je Felisiti Hofman

Felisiti Hofman i Vilijam Mejsi. Screenshot

Avaz.ba

10.4.2019

Zvijezda serije "Očajne kućanice" Felisiti Hofman (Felicity Huffman) privedena je kada je otkriveno da je bila jedna od 40 osoba koje su davale mito kriminalnoj organizaciji kako bi se njihova djeca upisala na prestižne fakultete u SAD.

Felisiti je bila privedena i provela neko vrijeme u pritvoru dok nije platila kauciju od 250 hiljada dolara (434.000 KM). Tokom saslušanja uz nju je bio njen suprug, također glumac Vilijam Mejsi (William Macy). Prema informacijama iz optužnice, Felisiti je navodno dala 15 hiljada dolara kako bi njena starija kćerka mogla upisati željeni fakultet, što se saznalo prisluškivanjem telefonskih razgovora između glumice i jednog od posrednika u ovom procesu. Navodno je isto željela uraditi i za mlađu kćerku, ali je na kraju odustala.

Felisiti i trinaestero drugih ljudi priznalo je krivicu za učestvovanje u onome što su tužioci nazvali najvećom prevarom vezanom za upise na univerzitete u američkoj historiji, objavili su tužitelji u ponedjeljak. Oni su u Bostonu podigli optužnicu protiv 50 osoba, a među njima je bilo bogatih roditelja i trenera timova na fakultetu, zbog učestvovanja u zavjeri koja je uključivala varanje na maturi i plaćanje 25 miliona dolara (43.000 KM) mita kako bi se osigurao upis njihove djece na poznate univerzitete.

Tužioci su u sklopu dogovora s okrivljenima pristali da preporuče nižu zatvorsku kaznu od 4 do 10 mjeseci zatvora koja prijeti i glumici. Ona je pristala platiti 20 hiljada dolara (34.000 KM) kazne i odštete. Glumica je u ponedjeljak saopćila kako se stidi boli koju je nanijela svojoj kćerki, porodici, prijateljima, kolegama i obrazovnoj zajednici.

- Moja kćerka apsolutno ništa nije znala o mojim akcijama, a svojim nepromišljenim i duboko pogrešnim ponašanjem sam je izdala - izjavila je glumica.

Vlasti tvrde kako je zavjeru vodio bivši savjetnik za upis na kalifornijske univerzitete Vilijam Rik Singer (William Rick), koji je priznao krivicu za organizaciju prevare i davanje mita trenerima da bi kandidate lažno predstavljao kao sportiste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.