TELEVIZIJA

Medijski transferi: Otići ili ostati - pitanje je sad

Prelazak je kao neka dobra investicija

Piše: N. AjNADŽIĆ

14.4.2019

Marić: Nedavno prešao sa N1 na Novu BH

Na televizijskoj sceni Bosne i Hercegovine veoma je živo posljednjih sedmica. Novinarski transferi između TV kuća dešavaju se skoro svakog dana, i to u raznim smjerovima.

Zaštitna lica

Teško je porediti nekadašnje vrijeme s današnjim, ali ranije su neke ličnosti bile zaštitni znak pojedinih TV kuća, dok je danas drugačija situacija, sve je mnogo modernije i dinamičnije.

Šta misle o tome, pitali smo prekaljenog TV vuka Rinka Golubavića, dugogodišnju urednicu i voditeljicu BHT-a 1 Maju Miralem te Vladu Marića, doskorašnjeg novinara N1 televizije, koji je prešao na Novu BH.

- U današnje vrijeme krucijalno je da se voditelj povezuje sa jednom televizijom i obratno. U ono moje doba, jednostavno, nije bilo transfera, jer je bila jedna državna televizija i to je to. Čudili smo se što je to na Zapadu bilo kao transferi fudbalera. Taj prelazak je kao neka dobra investicija. Pitanje je samo koliko će taj voditelj pokazati – govori Golubović.

Ističe da novac jeste bitan segment, ali da u BiH ima previše malih televizija, koje nemaju mnogo novca.

- Mi smo mala i sve malobrojnija zemlja, koja dobiva sve manje novca od sponzora i podijeljen medijski prostor čini to da ne možete imati 150 radio-televizija u BiH i očekivati da svaka ima odličnog voditelja. Mi ih imamo pet-šest – smatra legendarni voditelj.

Maja Miralem kaže da uvijek zagovara da jednu televiziju i njenu prepoznatljivost čine ljudi.

- I ja gledam neke emisije i informativne programe i vežem se za ljude. Kad oni prestanu raditi na određenoj televiziji, ja prva prebacim kanal. Možda je to pogrešan način, ali smatram da su lica važna. Nekad je, isto tako, potrebna neka vrsta osvježenja. Mogu porediti to, jer sam profesionalno TV lice, a privatno gledalac – kazala je Čengić.

Priznaje da je imala ponuda drugih televizija.

- Zabrinula bih se za svoj kvalitet da nije tako. Ne zato što smatram da sam izvrsna i nezamjenjiva nego zato što taj posao radim već dugo, samo na BHT 1 sam 17 godina. Ponuda je bilo, ima ih i nadam se da će ih biti, ali ja sebe gledam kao dijete BHT-a – govori Miralem.

 U službi građana

Vlado Marić jedan je od onih koji je nedavno promijenio televiziju, a smatra da je voditeljski posao veoma odgovoran.

- Ali, ništa manje ili više važan i odgovorniji nego posao kompletnog tima koji učestvuje u kreiranju Dnevnika. Voditelj je samo jedna karika u lancu, a da bi sve funkcioniralo, svaka karika mora biti posložena. Biti voditelj Dnevnika na Novoj BH, koja gradi snažan, nepristran i vjerodostojan Informativni program u službi građana, za mene je više od posla i veoma sam zadovoljan što sam tu gdje jesam – kaže Marić.

Ističe, ipak, da materijalna naknada nije uvijek presudna.

- Ono što je mene privuklo novom kolektivu je činjenica da sam do sada radio u medijskim kućama koje su već imale izgrađen Informativni program, a u mojoj novoj kući učestvujem u stvaranju programa od samog početka. Svi se u redakciji radujemo predstavljanju novog Dnevnika Nove BH, koji će biti najbolji pokazatelj našeg predanog timskog rada – zaključuje Marić.


Filipović kao Mlakar

- Tu je primjer Tarika Filipovića, koji je postao zaštitni znak kviza, kao što je nekad bio Oliver Mlakar. Osnovno je vjerujete li voditelju – kaže Golubović.

 Mi smo potplaćeni

- Ljudi i u ovom poslu idu za materijalnom sigurnošću i to je shvatljivo. Mislim da smo mi potplaćeni u odnosu na naše kolege u Srbiji i Hrvatskoj, da ne spominjem druge evropske zemlje. I ranije sam govorila mlađim generacijama da se u ovom poslu neće opariti, ali da mogu naučiti i savladati posao. Novinarstvo se živi, to je “lifestyle”. Ne gledaš na vrijeme, praznike, ni na šta... – kazala je Čengić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.