OSVRT

U ljepoti je spas

Fraza „daske koje život znače“ danas je aktuelna kao rijetko kada

Larisa Sarajlić - Ramović

Piše: Larisa SARAJLIĆ - RAMOVIĆ

25.4.2019

Festival komedije„Mostarska liska“ u punom je jeku. Sladokusci već nekoliko dana uživaju u delicijama teatarske umjetnosti pod svodom Narodnog pozorišta Mostar (NPM) i s nestrpljenjem se iščekuje sutrašnji dan, kada će biti proglašeni i nagrađeni najbolji.

Samo održavanje „Mostarske liske“ je svojevrsna pobjeda. I ne samo tog festivala u našoj zemlji. Jer, rekli bi neki, koga još zanimaju teatarske priče u svijetu u kojem van pozorišnih zidina bjesni surova realnost.

Ali, zanimaju. „Liska“ je ugostila sedam pozorišta iz cijelog regiona - Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Beograda, Siska... A puna dvorana NPM-a svake večeri najbolji je odgovor onima koji truju ljudski um i razum na sve moguće načine.

Umjetnost uvijek nudi odgovor. Razuman. I nikada na štetu drugoga. A to je ono što je ljudima potrebnije nego ikada.

Potrebno je da našu djecu i generacije na kojima svijet ostaje učimo ljepoti pozorišta i umjetnosti uopće, da na tim mjestima usvajaju univerzalne istine i vrijednosti, a ne ono što im se tako agresivno nameće u ovom manipulatorskom i konzumerističkom svijetu.

Fraza „daske koje život znače“ danas je aktuelna kao rijetko kada. Jer, ono što je lijepo, pozitivno i dobro zaista može spasiti sve nas.

 I, sretan 70. rođendan Narodnom pozorištu Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.