IZLOŽBA

 Gdje sam ja bio te godine

Zadovoljni smo reakcijama i komentarima, kaže Puljek-Bubrić

Piše: N. AJNADŽIĆ

9.6.2019

Dio postavke i izloženih panoa - Avaz
Dio postavke i izloženih panoa - Avaz
Dio postavke i izloženih panoa - Avaz
Dio postavke i izloženih panoa - Avaz
Dio postavke i izloženih panoa - Avaz
+4

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu postavljena je izložba “Jugoslavija 1989.” u okviru “History Festa”, koju su priredili bibliotekari Biblioteke Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića Narcisa Puljek-Bubrić, Sanin Hatibović i Amra Krzić. 

- Cilj je bio podsjećanje na 1989. godinu. Osnovna ideja je da se predstavi izložba u 24 panoa, od kojih svaki ima svoju temu koja je obilježila tu godinu. Tako imamo teme od antibirokratske revolucije, pada savezne vlade, krize na Kosovu, govora Miloševića na Gazimestanu… U kulturnom planu tu su Danilo Kiš, koji je ustvari važio za jedinog jugoslavenskog pisca, te rokenrol scena. U fokus smo stavili hit Ekatarine Velike ”Još samo par godina za nas”, što je i podnaslov izložbe - kaže Puljek-Bubrić.

Dodaje da su kroz izložbu željeli predstaviti karikature, članke, tekstove iz novina koje su se štampale 1989. godine…

- Zadovoljni smo reakcijama i komentarima na izložbu. Ljude je zaintrigiralo. Osnovni komentari su bili “Gdje sam ja tada bio”, to smo se pitali čak i mi koji smo pripremali izložbu, potom “Ovoga se sjećam” i “Ovo nisam znao”. Nije bio lak zadatak predstaviti sve, trebalo je suziti izbor kad su u pitanju najvažniji događaji koji su obilježili Jugoslaviju, ali i Evropu - zaključuje Puljek-Bubrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.