GOSTI Dobar glas daleko se čuje

Saša Popović provjerio jesu li travnički ćevapi najbolji

Sudeći po tome kako ih je slatko jeo, nije imao zamjerki

M. A.

Saša Popović u travničkoj ćevabdžinici "Hari"


Travničani se vole pohvaliti da su njihovi ćevapi najbolji na svijetu. Dobar glas daleko se čuje, a onaj o travničkim ćevapima došao je i od Saše Popovića, direktora produkcijske kuće "Grand". 

Jesu li stvarno travnički ćevapi najbolji, Saša je došao s prijateljima provjeriti u najpoznatiju gradsku ćevabdžinicu. Sudeći po tome kako ih je slatko jeo, nije imao zamjerki.

Inače, ćevapi su nedavno na listi 100 najboljih jela iz cijelog svijeta zauzeli respektabilnu drugu poziciju. Ta je ćevabdžinica poznata i po tome što je u njoj napravljena najveća porcija ćevapa na svijetu. U ogromnom somunu ili pitici, kako je Travničani zovu, smjestilo se čak 2.160 ćevapa.

Travnički ćevap sadržava više vrsta mesa, odnosno, junetinu, teletinu, bravetinu i janjetinu. Samo se u Travniku služe tzv. školske porcije, odnosno, popularna "đačka s pet ćevapa u pola pitice''. Deset ćevapa u pola pitice je mala porcija, a najčešće se naručuje „cijela i deset", cijela pitica s deset ćevapa. 

Ako zatražite u Travniku srednju porciju, dobit ćete 15 ćevapa u cijeloj pitici, a velika porcija sadrži čak 20 ćevapa u cijeloj pitici.

  • Popović s prijateljima u Travniku

    Popović s prijateljima u Travniku


NA VRH

Podijeli članak na