BOMBAJ ŠTAMPA

Nedim Babović: Nemam pojma šta je moderno

Album bi trebao biti objavljen krajem ljeta, eventualno početkom jeseni u izdanju “Croatia Recordsa”

Razgovarala: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.6.2019

Nedim Babović jedini je čovjek kojem je Branko Đurić Đuro posvetio pjesmu. “Nadin” Čaka Berija (Chuck Berry) pretvorio je prije nekoliko godina u “Nedim” i tako je Nedo postao opjevan.

Osim što je muzički producent, kompozitor i jedan od osnivača kultne sarajevske grupe “Bombaj štampa”, on je i vječni roker. Nedo i Đuro, kao stalni članovi “Štampe”, već su 37 godina na sceni. Izrodio ih je novi primitivizam, a njihovi bezvremenski hitovi “Mrak i ja”, “Bolje letim sam”, “Jogging kroz Alipašino Polje” i drugi prenose se s koljena na koljen. Iza sebe imaju tri albuma, a singlom “Samo lagano” početkom godine i nakon devetegodišnje pauze najavili su četvrti album “Udari me nečim” i povratak na velika vrata. 

Babović je u razgovoru za “Dnevni avaz” otkrio kad stiže album, gdje će se sve “Bombaj štampa” koncertno zagrijavati, šta mu je ispušni ventil i hoće li Sarajevo dobiti koncertnu dvoranu, za koju se svojevremeno borio.

Sve u pauzi

- Album bi trebao biti objavljen krajem ljeta, eventualno početkom jeseni u izdanju “Croatia Recordsa”. Većina albuma je gotova. Tokom ljeta moramo snimiti još nekoliko pjesama i nakon toga generalno miks i mastering. Moguće je da ćemo prije izlaska albuma tokom ljeta objaviti još jedan singl pored “Samo lagano” – rekao je Babović.

Spremate se za nastupe u BiH, prvi slijedi 22. juna u Arheološko-turističkom parku “Ravne 2”, zatim Tuzlu... Je li to koncertno zagrijavanje pred novi album?

- Da, ovog ljeta smo veoma aktivni kad su koncerti u pitanju. Bit će tu desetak koncerata. Radujemo se svim nastupima i susretu sa publikom. U tome svi u bendu zaista uživamo. I, naravno, sve to radimo u pauzama snimanja novog albuma.

Kako je publika prihvatila najavni singl “Samo lagano”?

- Rano je o tome govoriti, ali već sada na koncertima, kad pjesmu sviramo uživo, publika s nama pjeva sve refrene.

Nastup u Amsterdamu

Planirate li i neke koncerte u regionu?

- Nakon izlaska novog CD-a, radit ćemo opet regionalne solističke koncerte kao promociju albuma. Sada već znam da u oktobru sviramo i u Amsterdamu.

Rokenrol gitarista

Koliko se u današnje vrijeme isplati objavljivati albume, to kao da više nije u modi?

- Generalno, nemam pojma šta je moderno, a šta nije tako da ne mogu reći koliko je to moderno u sferama izdavanja albuma. Također, ako razmišljate da li se to isplati ili ne, onda nema smisla da se uopće bavite muzikom. Mislim da rok bendovi trebaju snimati albume, jer je to praksa svugdje u svijetu za tu vrstu muzike. A naša publika su rokenrol ratnici najvišeg reda tako da tu nema dileme.

Kakva je situacija na našoj muzičkoj sceni? Pratite li je i ima li nekih novih nadolazećih muzičkih talenata?

- Ima mnogo dobrih muzičara, pjevača i bendova, ali je autorski rad u krizi. Nadam se da kriza neće dugo potrajati. Nadam se da će se ubrzo pojaviti neko novi s jasnom, originalnom idejom i izrazom. Pri tome mislim na sve muzičke žanrove.

Zabava, a ne takmičenje

Šta je muzika za Vas?

- Nikad nisam želio da budem muzičar, uvijek sam sanjao da budem rokenrol gitarista. Za mene je muzika samo zabava i način komunikacije, a nikako takmičenje i filozofija.

Muzika za LZN, “Konak kod Hilmije”…

Šta Nedo još radi? Hoćemo li Sarajevo ikad dobiti koncertnu dvoranu?

- Nešto što radim skoro na dnevnoj bazi je komponiranje muzike i postprodukcija zvuka za regionalno popularne TV serije “Konak kod Hilmije”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Kriza”… To je veoma plodotvorna i prijatna saradnja sa producentskom kućom “Fist” i sjajnim umjetnicima Feđom Isovićem i Elmirom Jukićem. Drago mi je da sam dio i tog tima.

A što se tiče koncertne dvorane u Sarajevu, nada uvijek ostaje.

Kad nešto iskreno voliš...

Pored svih obaveza koje imate Vi i Đuro i ostala ekipa, jesu li Vam nastupi s "Bombaj štampom" kao neki ispušni ventil i opuštanje?

- Za “Bombaj štampu” sviranje uživo i kontakt sa publikom je nešto što iskreno volimo. To je prostor gdje mi, kao bend, zaista pripadamo. A kad nešto iskreno voliš, onda nije teško naći vrijeme za to. Ne znam je li ispušni ventil, ali punjenje baterija sigurno jeste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.