KRALJEVSKA PORODICA

Megan Markl za samo nekoliko dana dva puta naljutila britansku javnost

Hari je svoju sadašnju suprugu zaprosio 2017. godine prstenom koji je sam dizajnirao

Megan Markl: Naljutila britansku javnost. Arhiv

E. Š. / Avaz.ba

27.6.2019

Megan Markl (Meghan Markle) je uspjela dva puta u nekoliko dana ozbiljno iznervirati britansku javnost. Prvi put ih je ujela za džep, drugi put za srce.

Naime, kako je godišnji kraljevski račun otkrio, supruga princa Harija (Harry) potrošila je više od tri miliona eura novca britanskih poreskih obveznika na renoviranje njihovog porodičnog doma "Frogmore Cottage" u Vindzoru. Megan je vilu u potpunosti renovirala uoči rođenja njihovog prvog djeteta, sina Arčija. 

- Dva i po miliona funti (2,7 miliona eura) da bi se napravila kućica sa pet spavaćih soba, meni se čini kao mnogo novca, jer ste mogli srušiti vilu i izgradite dvije za isti novac. Ali to ne smeta Hariju i Megan - zato što oni to ne plaćaju. Ne očekujem da se kraljevska porodica vozi biciklima, ali ovaj iznos za renoviranje je ogroman. Palata Kensington je bila dovoljno dobra i dovoljno velika za Čarlsa (Charles) i Dajanu (Diana) i njihova dva dječaka. Hari je bio sretan što je živio blizu svog brata i Kate i provodio je sate zabavljajući se sa njihovom djecom. Čini mi se da Kensingtonska palata nije bila dovoljno dobra za Megan - napisao je u svom komentaru za "San" Artur Edvards (Arthur Edwards), fotograf u penziji. 

Edvadrs napominje da Megan previše troši i na odjeću, i dodaje da je "kraljevskoj porodici potrebna podrška javnosti ako želi preživjeti". Sa njegovim stavom, mnogi se slažu, a britanski mediji napominju da je sve veći broj grupa i udruženja koji traže da kraljevska porodica uopće ne koristi novac građana.

Za sada promjena po tom pitanju nema, ali će novih troškova biti.

Ako joj Britanci oproste olako trošenje novca, kršenje tradicije i svojeglava želja da radi po svom (iako kraljevska porodica ima stroga pravila ponašanja) mogle bi biti problem. Posljednji primjer - Megan je prepravila zaručnički prsten i dodala još dijamanata.

Hari je svoju sadašnju suprugu zaprosio 2017. godine prstenom koji je sam dizajnirao, a koji se sastojao od velškog zlata (od kojeg se tradicionalno prave burme u kraljevskoj porodici), sa dva manja dijamanta iz lične kolekcije njegove pokojne majke princeze Dajane i jednim velikim dijamantom koji je princ nabavio u Bocvani. Ovo posljednje ima veliku simboliku za par - odlazak u Bocvanu bilo je njihovo prvo zajedničko putovanje.

Megan je prsten prvi put pokazala na svojim zaručničkim fotografijama u novembru prošle godine, a za BBC tada je pohvalila Harija što se toliko potrudio.

- Prelijep je. I dizajnirao ga je sam. To je nevjerovatno - riječi su koje je Megan tada izgovorila.

U međuvremenu, prsten je dorađen - obruč prstena je zamjenjen tanjim, a vidljivo je da je dodato i malo sjaja u vidu novih dijamanata.

Ingrid Sevard (Seward), glavni urednik časopisa "Majesty" kaže da takav komad nakita ne treba tretirati kao modni dodatak, već kao historiju.

- Malo mi je čudno što Megan želi promijeniti prsten koji joj je muž dizajnirao. Kraljevski zaručnički prsten je dio historije, a ne komad nakita koji se redizajnira kada izgleda staromodno – kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.