ISPOVIJEST

Sin i snaha Đele Jusića: Nakon teške godine uz oca, mir smo pronašli u Brazilu

Maksimalno smo se trudili da mu pružimo svu pažnju i ljubav, kazala je Paula

Đelo Jusić mlađi i Paula s Đelom: Uspomena iz sretnih dana. Arhiv

Piše: F.MUSTAFIĆ

2.7.2019

Mjesec od smrti čuvenog kompozitora Đele Jusića navršilo se jučer. Bio je to veoma težak period za njegove najbliže, o čemu su u ispovijesti za “Dnevni avaz” govorili kompozitorov sin Đelo Jusić mlađi i snaha Paula. 

Veliki ponos

Na početku razgovora, oboje je sitaknulo da je u njihovim životima Đelinim odlaskom ostala velika praznina. Kako bi se koliko-toliko vratili redovnim porodičnim i poslovnim obavezama, Đelo mlađi i Paula proveli su nekoliko dana u dalekom Sao Paulu.

- S jedne strane je ostala velika praznina, a s druge i veliki ponos zbog onoga što je moj otac ostavio iza sebe. Nisam ni bio svjestan koja je on veličina dok se nije desila ova tragedija. Bio je dosta samozatajan. On je radio i nije se hvalio svojim djelima. Pustio je da njegova djela sama dođu do publike i da se sama proslave. To smo tek sada i mi vidjeli – rekao nam je Jusić mlađi.

Dodaje da će njegov otac u rodnom Dubrovniku za desetak dana dobiti ulicu.

- To je najveća čast jednom građaninu. Prošlo je tek mjesec od smrti i on će dobiti ulicu u starom dijelu grada. Ta ulica svojim položajem izgleda kao da grli stari Dubrovnik. Divan je ovo gest dubrovačkih vlasti, posebno ako znamo i to da čuveni Arsen Dedić u Šibeniku nema ništa, kao ni veliki Zdenko Runjić u svom Splitu – kaže Jusić mlađi.

Po strani

Njegova supruga Paula osvrnula se na putovanje u Brazil. Kazala nam je da im je ovo putovanje dobro došlo nakon teških mjeseci koje su proveli s Đelom, posebno dok je bio u bolnici.

- Cijelu godinu smo posvetili senioru i mnogo stvari smo ostavili po strani. Maksimalno smo se trudili da mu pružimo svu pažnju i ljubav – govori Paula.

Ističe da su se u Brazilu družili s ljudima s ovih prostora.

- Oduševljeni smo zemljom, prijemom, koncertom i ljudima. Uspjeli smo prošetati starom jezgrom Sao Paula. Grad je ogroman i čini mi se da ga za pet godina ne bismo uspjeli obići. Na kraju smo se potrudili i da na fotografijama koje smo podijelili na našim društvenim mrežama, pokažemo i prijateljima kako nam je bilo lijepo – dodala je Paula.

Čuvat ćemo njegovu muziku  

- Naš Đelo sa svima je bio dobar. Volio je ljude, a i oni su njega i voljeli i veoma cijenili. Mnogo nam se ljudi javilo. Njegove kolege su nas zvale, bili su potreseni. Sada vidimo da, nakon svega, ostaje njegova muzika, a mi ćemo se truditi da je i dalje čuvamo i promoviramo – rekao je Đelo mlađi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.