OD ALBANIJE DO SRBIJE Supruge lidera zemalja na prostoru bivše Jugoslavije

Prve dame balkanske - ko su i šta rade

Zajedničko im je da su na fotografijama nasmijane i besprijekorno dotjerane

L. K. P. / Avaz.ba
12.08.2019 14:39

Od balkanske „Hilari Klinton" i života pod svjetlima reflektora, do povučenih žena i majki koje se pojavljuje samo u protokolarnim prilikama, ovdašnje supruge lidera različito kroje put. Zajedničko im je da su na fotografijama nasmijane i besprijekorno dotjerane. One dijele i sjaj i teret slave muževa, a da to uglavnom nisu birale.

Upoznajte „prve dame" balkanskih zemalja, od Albanije do Srbije.

Albanija

Linda Rama, supruga albanskog premijera Edija Rame, diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu u Tirani, da bi devedesetih napustila zemlju i master studije završila u inozemstvu - u Njujorku i Pragu, prenosi portal Šiperija. Po povratku u Albaniju radila je u državnoj službi, između ostalog u tekstilnom kombinatu i Agenciji za privatizaciju. Danas je posvećena aktivizmu. Nedavno je u intervjuu za ''Tugeder'' magazin izjavila da su „žene heroji našeg doba". Žene koje odrastu u neimaštini, kaže ona, steknu spontano razboritost.

- Samo im treba mogućnost, šansa i pružena ruka da dosegnu sve ono o čemu sanjaju i čemu se nadaju - poručila je Rama.

Bosna i Hercegovina

Dok se Linda Rama pojavljuje samo u rijetkim protokolarnim prilikama, u Bosni i Hercegovini situacija je potpuno drugačija.

Iako Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, partije koja je na posljednjim općim izborima u Bosni osvojila najveći broj glasova, od kraja 2018. nema više formalnu funkciju u vlasti, njegova supruga Sebija, može se reći, i dalje važi za „bošnjačku Hilari Klinton".

Novinari su joj dali ovaj nadimak kada je predložena za kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH, pošto Izetbegović nije mogao obavljati tu funkciju nakon dva mandata. Kandidaturu je, ipak, odbila. Sebija Izetbegović je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista je ginekologije i redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Za sebe kaže da je „obična žena koja mnogo radi".

- Ne bih rekla da mi se dopada izraz prva dama. To ide uz žene koje su vrlo bogate, besprijekorno dotjerane, raspoložene, nisu zaposlene i ne moraju ustati u šest ujutro. Nisam ni željela, a još manje sanjala da budem to - rekla je u intervjuu.

Sebija ima dvije domovine. Rođena je u Podgorici i u „duši je Podgoričanka", a završila je školu i odrasla u Sarajevu. Romansa s Izetbegovićem, krunisana brakom, traje već 35 godina.

- Svašta smo preživjeli, od hapšenja njegovog oca, silnih političkih turbulencija, smrtnih bolesti - pričala je Izetbegović.

Kosovo

Pod svjetlima reflektora, nezavisno od muža, već godinama je i Anita Mučaj Haradinaj, novinarka Radio-televizije Kosovo. Ona je u braku s kosovskim premijerom u ostavci Ramušom Haradinajem, kojeg je, navodno, upoznala kada ga je intervjuirala kao jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova. Gospođa Haradinaj je za portal Gazetablic govorila o privatnom životu. Kako kaže, oko svih važnih odluka i odgajanja djece dogovara se sa suprugom, ali je najveći teret na njoj. Finansijski su gotovo ravnopravni.

- Radim na televiziji, imam privatni posao, pa Ramuš i ja imamo skoro ista mjesečna primanja - kazala je.

Jedno vrijeme je bila izvršna direktorica marketinške agencije. Fakultet je završila u Prištini, a master na njujorškom Ročester institutu.

Sjeverna Makedonija

Bračni par s kojima se, sudeći po društvenim mrežama, Haradinaji posjećuju su Zoran i Zorica Zaev.

Ljubav premijera Sjeverne Makedonije i njegove supruge traje još od srednje škole, a poznaju se odmalena. Zorica Zaev je diplomirana ekonomistica. Ne pojavljuje se često u javnosti, osim na ceremonijalnim posjetama inozemstvu.

Srbija

Tamara Vučić ne samo što je udata za predsjednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića već je i devet godina zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova. Otkad je, prije dvije godine, postala prva dama, u više navrata se uključivala u humanitarne kampanje, poput UNICEF-ove „Svaki trenutak je važan".

O suprugu i politici se nije izjašnjavala, ali je ispričala kako sinu Vukanu, tada petomjesečnoj bebi, igra, pjeva i pleše - kao „putujući cirkus". Završila je Diplomatsku akademiju MSP-a.

Hrvatska

Jedini „prvi džentlmen" na zapadnom Balkanu je samozatajni suprug predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kako ga pojedini hrvatski mediji opisuju. Jakov Kitarović ima bogatu biografiju. Kitarović je diplomirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim toga, završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Kao kadet bio je jednu godinu na brodu, ali nikad nije zaplovio.

Kao mladić bavio se sportom, a kasnije se odlučio za katedru - na Pomorskom fakultetu u Rijeci predavao je nekoliko predmeta u vezi s brodskom elektronikom i navigacijom. Važio je za talentiranog predavača, jedan je od rijetkih Balkanaca koji su bili spremni da vlastitu akademsku „zamrznu" zbog diplomatske karijere supruge. Inače, Jakov se još u vrijeme studija „zarazio" politikom. Bio je član omladine HDZ-a, gdje mu se i tadašnja djevojka, a kasnije supruga Kolinda priključila. Posljednju političku izjavu „prvi džentlmen" Hrvatske imao je pri glasanju za Evropski parlament.

Na pitanje zbog čega bi birači trebali izaći na izbore, odgovorio je:

- Zato što smo dio Evrope i zato što moramo da pokažemo da smo pravi evropski građani - rekao je Jakov Kitarović. 

Danas radi u privatnoj kompaniji, a mediji su pisali i da ima honorarne poslove u poreznim rajevima, što nije zvanično potvrđeno.

Crna Gora

Titulu najdugovječnijeg lidera na Balkanu nosi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Od funkcionerske karijere malo mu je duži bračni staž - on i Lidija Đukanović, djevojačko Kuč, 2018. su proslavili 30 godina braka. Toliko godina im ima i sin Blažo. Kako ''Blic'' piše, Lidiju i Mila još u srednjoj školi spojila je ljubav prema košarci.

Nekadašnja košarkašica Budućnosti u međuvremenu je postala bankarka. Radila je u Prvoj banci, u kojoj više od 40 posto akcija ima njen djever Aco Đukanović. Mediji prenose da voli nositi modele poznatih svjetskih kreatora, posebno u zvaničnim državničkim posjetama.

NA VRH