ODLUKE

AMUS-u oduzeta dozvola za rad

U ''Službenom listu'' je objavljeno da je rješenje uvjetno na period od 12 mjeseci

S jedne od Skupština AMUS-a. Arhiv Avaza

L. S. R. / Avaz.ba

24.9.2019

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, na osnovu Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i Zakona o upravnom postupku, donio je rješenje da se uvjetno, na 12 mjeseci, oduzima dozvola Asocijaciji kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela, a ova informacija je objavljena u ''Službenom listu''.

Institut je izvršio nadzor nad radom AMUS-a za 2017. te provjerio usklađenost poslovanja Asocijacije sa zakonima i drugim propisima u periodu od 13. do 14. novembra 2018. i 7. marta 2019. godine.

Institut je kontrolirao opće i pojedinačne akte organizacije, kolektivne ugovore s udruženjima korisnika, tarife i svaku njihovu izmjenu i dopunu, ugovore sa stranim kolektivnim organizacijama, odluke Upravnog i Nadzornog odbora i Skupštine kolektivne organizacije, isplate tantijema autorima, interne akte organizacije i finansijsku dokumentaciju. 

AMUS-u je naloženo da u roku od 90 dana od dana prijema rješenja otkloni nepravilnosti u radu.

Inače, u AMUS-u kriza traje već duži period, a članstvo se podijelilo u dva tabora. Jedan koji podržava aktuelno rukovodstvo i drugi koji je proglasio nove organe uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.