KRIZA

Nakon što je AMUS-u uvjetno oduzeta dozvola za rad: Voloder pozdravlja rješenje, Sejo Sekson bez teksta

Nije oduzeta dozvola, rekao Sekson, predsjednik UO l Drago mi je da su se oglasile državne institucije, kaže Voloder, „novi“ predsjednik UO

S jedne od neuspjelih sjednica. Arhiv

Piše: Nerma Ajnadžić / Avaz.ba

26.9.2019

Afera koja potresa Asocijaciju kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) jučer je definitivno ekalirala. Naime, Institut za intelektualno vlasništvo BiH donijelo je rješenje kojim se AMUS-u uvjetno na 12 mjeseci oduzima dozvola za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela. 

Sekson: Bez objašnjenja. Arhiv

Velike anomalije

Kao razlog se navode brojne nepravilnosti u radu, što podrazumjeva određene korake, od toga da se zvanični dokumenti upotpune, da se analiziraju troškovi poslovanja i sačini izvještaj.

Davor Sučić, alijas Sejo Sexon, predsjednik Upravnog odbora, nije se upuštao u detaljna objašnjena, već je samo poručio:

- Nije oduzeta dozvola.

Zbog neslaganja članstva AMUS-a, osim zvaničnih, formirani su i paralelni organi upravljana. Tada je Nihad Voloder proglašen novim predsjednikom UO. On se do sada nije oglašavao, ali je za „Avaz“ rekao:

Voloder: Ukazujemo na nepravilnosti. Arhiv

Niži akt

- Drago mi je da su se oglasile državne institucije koje su potvrdile sve ono što smo mi, ustvari, i radili posljednjih mjeseci, da ne kažem godina. Dugo ukazujemo na nepravilnosti, a sada je došlo do toga da su i državne institucije shvatile da se radi o velikim manjkavostima, anomalijama i malverzacijama. Bili smo prozivani kao neka grupa koja želi da sruši Udruženje.

Istakao je da je Institut AMUS-u dao licencu, a da su oni ukazivali na nedostatke.

- Vladajuća struktura bi najviše voljela da AMUS izgubi licencu, to nećemo dopustiti. Napravljeni su poslovni podaci Skupštine pod nazivom „Top 50 autori“, a nikad se nije znao spisak. Napokon, kada se Ministarstvo oglasilo i reklo da ne priznaje Pravilnik koji je niži akt od Statuta, onda su se stvari počele drugačije odigravati. Jako puno smo energije potrošili i živaca, isprozivani smo svi... – kaže Voloder i dodaje da novac nije pravilno raspoređen i da su svi oštećeni ogorčeni.

Agonija u AMUS-u traje već duži period, a kamen spoticanja je novac. Tako su nedavno neki članovi privedeni na informativni razgovor zbog falsificiranja pečata ove asocijacije.

Bez autora ne možemo ništa

Direktorica stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić kazala nam je da će Asocijacija i dalje nesmetano raditi.

- Imamo obavezu prema korisnicima da naplaćujemo i isplaćujemo tantijeme. Institut nam je dao 12 mjeseci da zakažemo sjednicu Skupštine uživo kako bi se razmatrali dokumenti i kako bi Skupština glasala. Realizirali smo to elektronskom sjednicom SkupštinE, ali Insitut to ne prihvata. AMUS je početkom ljeta zakazao Skupštinu za 23. oktobar imajući u vidu obavezu prema Institutu. Sve je spremno i po dnevnom redu i na svaki drugi način. Pod uvjetom da autori dođu na Skupštinu, jer bez njih ne možemo ništa. Ako se ne pojave, onda ćemo ponovo održati sjednicu Skupštine i zakazati novu. Sada je prvenstveno u interesu autora da se održi Skupština i glasaju – kazala je Trnčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.