VETERANI

Mugdim Avdagić: Glumac radi dok je živ

Bilo je i teško i lijepo raditi 40 godina u pozorištu, ali kada je posao u domenu onoga što je velika ljubav i zaljubljenost, onda preovladava uživanje u radu

Avdagić: Bilo je lijepo i teško raditi u pozorištu 40 godina. Arhiv

Razgovarao: D. JURIŠIĆ

29.9.2019

Jubilarna, 70. umjetnička sezona Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici (BNP), otvorena je premijernom izvedbom monodrame „Čoek na dvije noge“ rađenoj prema tekstu zeničkog autora Nedžiba Smajlovića i u režiji Fakete Salihbegović-Avdagić.

Brojne uloge

Ovom predstavom je zenički glumac Mugdim Avdagić obilježio 40 godina umjetničkog rada i zvanično ispraćen u zasluženu penziju.

Rođen je 1954. godine u Bosanskoj Krupi, odrastao je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, scenske umjetnosti i bibliotekarstvo - studijska grupa “Gluma”.

- Bilo je i teško i lijepo raditi 40 godina u pozorištu, ali kada je posao u domenu onoga što je velika ljubav i zaljubljenost, onda preovladava uživanje u radu.

U penziju sam otišao prije pet mjeseci, da sam znao kako je fino otišao bih prije 20 godina – rekao je Avdagić kroz šalu.

Dodaje da se ništa ne mijenja kad glumac ode u penziju.

- Moj kontinuitet je nastavljen. Mogu reći da se bolje radi iz mirovinskog odnosa jer nema nikakve presije, nema žurbe – kaže Avdagić.

Suprugu Faketu, također glumicu, upoznao je na pozorišnim daskama.

Zajedno su igrali predstavu „Čudesna obućarka“, ona je tumačila lik obućarke, a on obućara. Vrlo brzo su završili kao par, poslije i kao bračni par.

- Moja supruga je moj „spiritus movens“, da nije nje puno dobrih stvari u poslu i životu ne bih uradio.

Zeničko pozorište

Kad ja stanem, ona kaže: „Idemo do kraja“, a to je vrlo bitno. Nekada dođe i do rasprava, ali ona je uvijek u pravu, i treba da bude tako. Sve ono što ja nisam, ona jeste – rekao je Avdagić.

Tokom dvadeset osam godina svog glumačkog angažmana u BNP-u Zenica, tumačio je stotinjak uloga u predstavama svih žanrova, radeći s eminentnim domaćim i stranim rediteljima. Povremeno je obavljao i poslove lektora, učestvovao je u radu Dramskog studija BNP-a Zenica, kao predavač-nastavnik na predmetu Govor. U periodu od 2004. do 2005. godine bio je i direktor BNP-a.

- Ako govorimo konkretno o našem pozorištu, uvijek sam smatrao da nikad svijet ne počinje od mene. BNP ima tradiciju 70 godina, nije počeo raditi kad sam ja došao 1981. godine nego mnogo ranije.

Tradicija je nešto što je vrlo značajno a ovo pozorište ima ogromnu tradiciju i brojne uspjehe. Volio bih samo da se promijeni odnos spram kulture – rekao je Avdagić na kraju.

Kad me nisu prepoznali...

Avdagić je igrao u brojnim televizijskim serijama („Odlikaši“, „Tale“, „Dani AVNOJ-a“, „Viza za budućnost“, „Crna hronika“, „Tata i zetovi“, „Lud, zbunjen normalan“, „Foliranti“)  te u filmovima („Zavičajne niti“, „Top je bio vreo“ i „Venuto al mondo“).

- Glumci rade godinama, ali uvijek nađu nekoliko uloga koje su bile briljantne po ocjeni kritike, publike ali i ličnoj.

Jedna od uloga koju jako volim je iz predstave „Kišna sonata“ u kojoj igram u isto vrijeme dva brata, a neki u publici nisu prepoznali da je isti čovjek u pitanju.

Na velikom platnu ih je nekoliko, na primjer film „Top je bio vreo“. Taj rad od tri mjeseca me je uveo ustvari u svijet filma na najbolji mogući način – kaže Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.