MOJA DRAGA JE CHEF

Vjeko Kramer: Sa ljetovanja se vratim barem s tri kile u plusu

Šta ću ja u Bosni koristiti tartufe. Gram je kao da kupuješ zlato

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

26.10.2019

Kramer: Trudim se davati na{e recepte. Arhiv

Nedjeljom u 17.30 sati gledaoci OBN televizije uživaju u novim izdanjima druge sezone kulinarskog šoua za parove „Moja draga je Chef“. Njihov domaćin i voditelj je Vjeko Kramer, jedan od najpoznatijih TV kuhara u našoj državi.

Super fora

On je publiku već odavno osvojio svojom spontanošću i iskrenošću. Ženski dio publike, posebno domaćice, uživaju gledajući ga jer im daje ideje za kuhanje.

Naš poziv Vjeku je zatekao u Istri gdje je istraživao tartufe.

- Krenuli smo s drugom sezonom „Moja draga je Chef“. Snimali smo prvo one emisije s poznatima, a to je i pokrenulo sve. Znate kako je gledanost nešto lošija u devetom mjesecu, ali ovo je bilo izvrsno. Još su dečki iz PR-a napravili super foru da gledaoci biraju parove iz prve sezone koji su im bili najbolji, koje smo pozvali u emisiju. Bilo je jako zanimljivo. Očekivao sam da će oni koji su već učestvovali bolje se snaći u kuhinji. Ali to nije bilo pravilo – govori nam Kramer.

Ističe da se pokazalo da je najbitnije zabaviti se te da su oni najglasniji, kako se njemu čini, i pobijedili.

- Uvijek na putovanjima iskoristim i vrijeme za sebe. Svi naljeto smršaju, jer se troše, plivaju i sve, a ja degustiram delicije. Obavezno se vratim barem s tri kile u plusu. Išao sam nedavno na putovanje po baltičkim zemljama Latviji, Litvi i Estoniji. Bilo je super i vrlo zanimljivo. Iste namirnice, a totalno drugi pristup. Mi radimo pole na jedan način, oni na potpuno drugi. A ne može jednostavnije od pola. Klepe isto recimo. Super su, super ih rade. Nije to i dalje kao naše klepe, ali... – kroz smijeh kaže Kramer.

Dodaje da muškarci možda jesu bolji kuhari, ali da to važi za, naprimjer, Francusku.

Bolje ocjene

- Kod nas se radi o takmičarskom duhu kod muškaraca koji je izraženiji, oni više idu na takmičenja i automatski normalno dobiju bolje ocjene i bolje se rangiraju. Ipak, mi smo tradicionalna zemlja i žena je šefica u kuhinji uvijek. Čak i kad je muž kuhar, a žena, ne znam, doktorica, i dalje mislim da žena kod kuće više kuha – kazao je Vjeko.

Misli da ga žene i domaćice vole zbog toga što je izbacio namirnice i začine koje je teško nabaviti u Bosni.

- Evo u Istri su me baš pitali koristim li tartufe. Mislim, šta ću ja u Bosni koristiti tartufe. Kilogram ili gram je kao da kupuješ zlato. To mi nema smisla. Nove kolege koje se pojave odmah bi da fasciniraju ljude upravo s nekim namirnicama koje ne možeš ni kupiti u Bosni i automatski te domaćica prava prekriži. Izbacio sam začine i namirnice teške za nabaviti – iskren je Kramer.

Egzibicionistički padovi

Vjeko često nasmije i svoje pratioce na Instagramu gdje objavljuje fotografije padova na stepenicama.

- Imam neke veličanstvene padove, kao naprimjer u Bijeloj kući, u zgradi Ujedinjenih naroda... Postao sam kao neki egzibicionista. Ovi skidaju gaće, a ja otrčim dok niko ne gleda i nekome gurnem fotoaparat u ruke i govorim da me slika dok padam niz stepenice. Dobijem komentare u fazonu: “Kod tebe je sve naopako“ – kroz smijeh nam priča Vjeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.