USPJESI

Koreografkinja Baleta NPS-a Belma Čečo-Bakrač bit će član žirija prestižnog festivala iz Belgije

Ne postoje ni sistem ni institucije koji bi usmjerili mlade da im se otvore putevi

Čečo-Bakrač: Čast mi je. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

16.11.2019

Na poziv organizatora Festivala baleta "Festi' dance" iz Belgije, koreografkinja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Belma Čečo-Bakrač bit će član žirija takmičarskog dijela ovog internacionalnog festivala, koji će se u aprilu naredne godine održati u belgijskom gradu Namuru.

"Festi' dance" predstavit će brojne baletne predstave i projekte radi umjetničkih susreta i oživljavanja strasti za plesom u Belgiji i Evropi. Tokom Festivala se, uz učešće reprezentativnih imena iz svijeta baletne umjetnosti, organizira i takmičenje u saradnji s velikim brojem teatara, kompanija i Vaganovom baletnom akademijom.

- Biti član takvog žirija i biti okružen reprezentativnim umjetnicima iz cijele Evrope... sigurno da mi je čast, a sigurna sam i našoj pozorišnoj kući. Bez obzira na to što imamo mnogo festivala, rijetko imamo festivale koji su isključivo orijentirani prema baletu i plesu i rijetko imamo tu mogućnost da se susretnemo s ljudima i umjetnicima, ne samo iz regije, već i iz Evrope. Nažalost, kod nas i u našoj blizini nema takvog festivala na kojem bi se pokazali mladi i prezentirali ono što oni nude na ovom tržištu rada. A ne postoje ni sistem i institucije koji bi te mlade, koji bi trebali da nađu svoja prva ili druga zaposlenja, usmjerili da im se otvore putevi. Mi smo relativno mala i siromašna država pa je kod nas to, možda, suludo očekivati. Samim time što imamo jednu Srednju baletnu školu i jedan jedini profesionalni baletni ansambl. Ali, naravno da ovakve tokove treba pratiti, podržati i širiti ovu umjetnost kod nas u BiH - kazala je Belma Čečo-Bakrač za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.