VRIJEME JE

Vanja Solaković, frontmen benda "Činčila": Muzika je danas glas kapitalizma

Sarajevsku alternativnu grupu čini Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić, Mirza Bradarić, na čelu sa frontmenom Vanjom Solakovićem

„Činčila“: Prodat skoro kompletan prvi tiraž „Bez oblika“. Z. Hodžić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

17.11.2019

Sarajevski alternativni bend „Činčila“ nedavno je objavio svoj drugi studijski album “Bez oblika”, pod etiketom izdavačke kuće „Lampshade Media“ iz Beograda. Grupu čini petorica energičnih momaka - Ismar Žalica, Vanja Gutić, Arman Hadžigrahić, Mirza Bradarić, na čelu sa frontmenom Vanjom Solakovićem.

Krajnje vrijeme

- Reakcije su odlične, čak se nismo uopće nadali da će se album prodati u tolikom broju. Skoro da smo prodali kompletan prvi tiraž. Jako smo zadovoljni – govori nam Solaković.

Album se bavi tematikama koje su aktuelne za mlade.

- Kroz tekstove sam pokušao i svoja unutrašnja emotivna stanja prenijeti i metaforički riječima oslikati emocije koje proživljavam svaki dan. Život u sistemu gdje vlada kapitalizam, u konzumerističkom društvu gdje svaki oblik individualnosti nema svrhu, uopće nije jednostavan. Moj metod pisanja nikad nije bio baziran na banalni, tekstovima, već se služim metaforama, tako da će možda mnogim slušaocima na prvu biti i nejasno o čemu se govori, ali sam siguran da je na prvu jasno da je album glas naše generacije, pogotovo progresivne manjine, koja se bori da opstaje i ne gubi autentičnost u današnjem društvu – ističe Solaković.

Dodaje da je vrijeme da se omladina probudi i uzme stvari u svoje ruke.

- Dosta smo čekali promjene i slušali priče starijih generacija. Smatram da je krajnje vrijeme da se dignemo i pokušamo mijenjati stvari, jer neće se ništa samo nabolje okrenuti. A da bi sve to na kraju imalo uspješan ishod, ne smijemo srljati! Omladina treba da se educira prije bilo kakvog poteza, nije dovoljno praviti proteste koji vode na kraju u ništa, treba dobro razmisliti šta su to glavni problemi koji nas koče i precizno i ciljano na tome raditi – iskren je Vanja.

Kaže kako članovi benda jako dobro funkcioniraju, jer im je svima isti cilj.

Lična potreba

- Prvenstveno želimo da stvaramo, pa onda i da dijelimo u javnost naš rad. „Činčila“ je promijenila postavu, iz stare postave sam samo ostao ja, to je također jedan prirodan tok mnogih bendova. Sa starim članovima sam stalno u kontaktu i odnosi su nam odlični. Ne smije se nikad zaboraviti da je ljudski odnos uvijek ispred profesionalnog i kad na takav način radite, onda i bend funkcionira – kazao je Solaković. 

Baviti se bilo kojom granom umjetnosti danas uopće nije jednostavno, jer, kako kaže, trendovi su suprotnost svemu što služi u svrhu kulturološke i pozitivne edukacije.

- Danas je trend rasipanje novca i materijalizma. Što je na neki način i prirodno, budući da vlada kapitalizam. Muzika koja je aktuelna danas je čisti glas kapitalizma i onda sve što je u kontru tome, logično da nema toliko tržište niti je popularno. Alternativna muzika je uvijek bila za progresivnu manjinu, kao što je i sama umjetnost modernog doba, tako da smo jako svjesni šta radimo i u odnosu na to su nam i očekivanja realna. Mi ne očekujemo da sutra punimo stadione, nama je dovoljno da pravimo muziku za one koji to vole iz strasti i istinske lične potrebe, a ne zbog toga što je marketing odradio svoje, što bi se reklo. Ne idemo u skladu sa trendovima, jer nam je autentičnost i slobodno izražavanje najvažnije – zaključuje Solaković.

Država kao inspiracija

- Omladina je, čini mi se, prepuštena sama sebi, više nego što bi trebala, i u takvim okolnostima smo svi mnogo sumnjičavi, pesimistični i zabrinuti, budući da je upitno kakvu ćemo budućnost imati. Stanje u državi, također je, poražavajuće, imamo ogroman nedostatak mladog i progresivnog kadra, jer, nažalost, vlada nepotizam i korupcija u svim mogućim sektorima, tako da nije ni čudno da nam i država nije funkcionalna. Sve te stvari su bile inspiracija albuma “Bez oblika” - kazao je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.