LJUBAVNE PRIČE

Đole je u Umagu shvatio da ne može bez Olivere

Kako joj je pjevao pod prozorom. O čemu govori „Provincijalka”. Jovana već bila rođena, kada su se vjenčali

Piše: L. KARAHMET-PUJAGIĆ

24.11.2019

Olja i Balaš. Agencije

Fanovi iz cijelog regiona već danima s nestrpljenjem iščekuje informacije o zdravstvenom stanju legendarnog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića(66) koji je  hospitaliziran nakon što je pretrpio infarkt. Njegova djeca su se oglasila na društvenim mrežama i obavijestila javnost da se tata osjeća dobro, što je kasnije potvrđeno i fotografijama.

Balaševićeva  supruga Olivera(61) prvi put se oglasila nakon ovog događaja prije nekoliko dana objavivši neobične fotografije na društvenim mrežama iz rodnog Zrenjanina.


Nisu krili

- Mnogo godina kasnije naučila sam da se i najnježnija roditeljska briga izražava na najgrublje moguće načine, i mogu samo reći da sam onda sve to podnijela hrabro, kao što sam hrabro i prekoračila ogradu nadaleko čuvenog Visećeg mosta u Zrenjaninu...”Zrenjanin, 1965. godine“ - napisala je u opisu fotografija i na ovaj način poslala poruku da će ona i njen Đorđe prebroditi ovu bitku.

Njihova ljubav počela je prije 40 godina. U studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjanka Olivera tada živjela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.” Jer baš tu počela je jedna od najljepših ljubavnih priča u našem regionu. U vrijeme dok je Olivera, studirala i živjela u domu Đorđe je, kako kaže, pod njenim prozorom često pjevao, a veliku ljubav nisu krili, od tada do danas.

Ipak, bilo je na početku nekih pokušaja utjecaja sa spoljne strane, kako je Đole to jednom objasnio.

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - rekla je Olja Balašević u jednom intervjuu.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević slio je u pjesmu “Provincijalka”.

- On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bih istrčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala - govorila je Olivera.

Skromna svadba

Dok je Olivera studirala i živjela u studentskom domu Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

Kada je otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje, pozvao je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je sjeo u golf i vozio do Zrenjanina.

Godine 1981. su se vjenčali. Njihovo vjenčanje bilo je sve samo ne uobičajeno.

- Kasnili smo na vlastito vjenčanje… Tada je Jovana već bila rođena, kada smo se vjenčali, i ja sam zbog albuma za djevojčicu i fotografije željela biti u bijelom, mislim da je to san svake djevojke, a Đole je bio neposredniji, on je imao traperice i prsluk, tene naravno i stavio je bedž – otkrila je Olivera.

Svadba je bila skromna, upriličena u četvrtak 7. maja 1981. godine, s obzirom na to da je Đorđu umrla majka. Kumovi su bili Biljana Krstić i Josip Boček, a Đole ih je prevario rekavši da moraju doći snimati neku emisiju na televiziji te da obavezno ponesu lične karte.

Ja sam imala užasnu tremu, a Đorđe se šalio čak i na vlastitoj svadbi. Kada su pitali da li neko ima nešto da prijavi, matičaru je pružio ključeve od automobila i rekao da nešto nije u redu sa gasom u leru, auspuh nešto ne radi dobro…I tako smo se mi „legalizirali...“ - ispričala je Olivera Balašević.

Prelijepa Olivera životna je inspiracija legendarnom Đoletu koji joj je posvetio brojne pjesme. Imaju troje djece, a Đole svakim novim albumom pokaže da ga ljubav prema životnoj izabranici nikada nije prošla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.