MUZIKA

Robi Vilijams rame uz rame s Elvisom Prislijem

S najnovijim albumom 13. put dospio na prvo mjesto muzičkih lista

Vilijams: Veoma uspješan posljednji album. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

10.12.2019

Robi Vilijams (Robbie Williams, 45) među najslušanijim je muzičarima u Velikoj Britaniji, s obzirom na to da je s najnovijim albumom 13. put dospio na prvo mjesto muzičkih lista, što je dosad uspjelo jedino kralju rokenrola Elvisu Prisliju (Presley).

Robijev album „The Christmas Present“ prošle je sedmice bio na drugom mjestu, iza grupe „Coldplay“, no sada je na prvom, pišu britanski mediji. Ipak, apsolutni rekorderi po broju albuma na prvom mjestu još su „Beatlesi“, koji su imali 15 takvih albuma.

Pjesma „Dance Monkey“ australske pjevačice Tones & I izjednačila je rekord u ženskoj konkurenciji za singl koji je na vrhu top lista bio čak deset sedmica. Ovakav su uspjeh dosad imale još samo američka pjevačica Vitni Hjuston (Whitney Houston) 1992. s pjesmom „I Will Always Love You“ i Rijana (Rianna) sa svojom „Umbrellom“ iz 2007.

Robijev uspon znači da samo dva njegova solo albuma nisu uspjela stići do broja jedan. Njegov live album iz Knebwortha iz 2003. i „Reality Killed Video Star“ stigli su do broja dva top liste.

Vilijams je pjevao i na četiri albuma grupe „Take That“, koji su, također, bili na prvom mjestu, što znači da se na 17 albuma na listi pojavio kao solo izvođač ili dio grupe.

No, britanski pjevač i dalje je daleko iza Sir Pola Mekartnija (Paul McCartney), koji je na top listama kao solo pjevač s „Beatlesima“ i „Wingsima“ imao ukupno 22 albuma na prvim mjestima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.