RAZGOVOR

Čika Gagara iz grupe „Helem nejse“ za "Dnevni avaz": Još nigdje nismo ni prispjeli, a kamoli uspjeli

Jedini problem koji imamo s „Dubiozom“ jeste što nam je Brano Jakubović ostao dužan 40 KM od prošle godine kad smo mu radili kupatilo i asfaltirali prilaz studiju

„Helem nejse“: Novi album „Pola čovjek, pola jedan“. Promo

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

11.12.2019

 „Helem nejse“ nedavno je potpisao ugovor s „Croatia Recordsom“, pod čijim je okriljem objavio aktuelni album „Pola čovjek, pola jedan“.

Momci iz grupe zbog originalnog načina izražavanja svojih stavova imaju armiju fanova.

Sve je histerija

Admir Čular, alijas Čika Gagara, za „Dnevni avaz“ je, na sebi svojstven način, kroz humor i metafore, govorio o tome kako je došlo do saradnje s „Croatia Recordsom“, popularnosti grupe, bendu „Dubioza kolektiv“ koji im je pružio nesebičnu podršku te o njihovoj emisiji „Helem Nejse Rejdio Šou“, koja je nedavno obilježila pet godina postojanja.

- Saradnja s „Croatia Recordsom“ došla je preko jednog našeg rođaka u Zagrebu koji radi kao automehaničar u frizerskom salonu namještaja. Rođo nas je spojio jer smo nekoliko dana prije toga radili njegovu vikendicu u Samoboru. Svidjelo mu se kako smo mi isfugirali pločice i uradili keramiku, pa nas je preporučio. Sve ostalo je histerija – govori Čular.

Na našu konstataciju da je grupa odavno postala svojevrsan brend koji je prešao granice BiH te je li istina da prvo moraš uspjeti vani da bi te u našoj državi cijenili, Čular kaže:

- Apsolutna neistina, jer mi još nigdje nismo ni prispjeli, a kamoli uspjeli. Ako ćemo mjeriti popularnost po državama, i dalje smo najpopularniji u Bosni i Hercegovini. Uspjeh dolazi postepeno, ne treba se zalijetati.

Zbog njihovog specifičnog humora često ih porede s „Nadrealistima“, a neki misle i da su ih „prešišali“.

- Nismo mi jači ni od koga niti pokušavamo igrati takve utakmice. „Helem nejse“ je revijalni šou program. Jedemo med, bijeli luk, limun, cveklu i kurkumu. U grah stavljamo muškatne oraščiće, a tokom dana redovno grickamo avokado. Samo zdrava hrana, sport i čist sarajevski zrak – negoduje Čular.

Stipse smo

Ipak, o prijateljima i kolegama iz „Dubioza kolektiva“ ima samo riječi hvale. 

- Osim toga što su najjači bend u regiji i jedan od jačih u Evropi, jako su skromni, prizemni i uvijek za raju. Njihova podrška otvorila nam je mnoga vrata, pogotovo u regiji, gdje su nas ljudi počeli prepoznavati jer su nas vidjeli s njima, da li na nekom koncertu, da li u nekoj emisiji. Jedini problem koji imamo s „Dubiozom“ jeste što nam je Brano Jakubović ostao dužan 40 KM od prošle godine kad smo mu radili kupatilo i asfaltirali prilaz studiju. Mi smo stipse, pa nikako da zaboravimo na te pare. Valjda ćemo isprebijati nekako – kazao nam je Čular humoristično.

Radijska emisija i crtana serija

- Ne da nismo zapostavili emisiju na radiju, nego već deset sedmica realiziramo live emisije svake nedjelje u 22 sata na našoj stranici i YouTube kanalu. Za razliku od prethodnih pet sezona koje smo proveli na Radiju Otvorena mreža, kad se emisija mogla pratiti samo na nivou zvuka, sada je radimo u videoformatu s nekoliko stotina hiljada novina unutar samog koncepta. Također, ono što je novo na prostorima BiH je crtana serija u sklopu naše emisije „Bruca, Braca, Bruda, Brada“. Na YouTubeu je dostupno deset epizoda – govori Čular.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.