DOKUMENTARAC

Snima se film o Greti Tunberg

Privukla pažnju predsjednika SAD

Greta Tunberg: Najpoznatija aktivistkinja za klimatske promjene. Agencije

M.S.S. / Avaz.ba

20.12.2019

Dokumentarni film, čiji je radni naziv "Greta", režirat će švedski novinar Nejtan Grosman (Nathan Grossman), a film će pratiti borbu tinejdžerke Grete Tunberg (Thunberg) za budućnost planete.

Radnja će započeti Gretinom klimatskom kampanjom koju je započela sa pitanjem: „Ako vas nije briga za moju budućnost na Zemlji, zašto bih se ja brinula o svojoj budućnosti u školi?“

"Greta" će se snimati iduće godine i film će pratiti rad ove Šveđanke, njenu borbu protiv klimatskih promjena od njenog prvog štrajka u školi do učešća na međunarodnim protestima i strastvenih govora na Samitu Ujedinjenih naroda u Njujorku i Samita o klimi u Madridu.

Priča o 16-godišnjoj aktivistkinji privukla je kritike predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump), koji je na Twitteru napisao: "Tako smiješno. Greta mora raditi na svom problemu „upravljanje bijesom“, a onda neka ode sa prijateljeima u kino. Ohladi, Greta. Ohladi.“

Planirano je da film premijerno bude prikazan naredne godine. Tunberg je nedavno magazin "Time" proglasio za ličnost godine zbog njene borbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.