NOVI TV TREND

Klub od milion dolara s Viterspun, Aniston, Ford, Kidman...

Osim velikih honorara, holivudske zvijezde dobivaju i mogućnost da na svoju policu kraj Oskara stave i nagradu Emi

Kidman: Glumi u seriji „Devet savršenih stranaca”. Arhiva

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

7.1.2020

Ono što su nekad bili filmski kinohitovi danas su serije. One su postale moćno oružje kojim televizijski kanali i striming servisi osvajaju što više publike. Kvalitetni scenariji traže kvalitetne likove, a to su vrhunski glumci.

Iznosi koje nude najpopularnijim glumcima današnjice penju se u neslućene visine, a sve samo kako bi bili bolji od konkurencije. Zato i ne čudi to što je sve više holivudskih glumaca počelo odbijati filmske scenarije te prihvaćati isključivo ponude za hit-serije.

Pobjeda konkurencije

Sve je veća brojka koju slavni glumci traže, a i dobiju, iznose koji se penju i iznad milion dolara za samo jednu epizodu neke od popularnih serija. To, očito, ne predstavlja nikakav problem TV kanalima i striming servisima. Zahtjeve ispunjavaju po svaku cijenu, samo kako bi dobili više gledalaca i pobijedili konkurenciju. Osim velikih honorara, holivudske zvijezde dobivaju i mogućnost da na svoju policu kraj Oskara stave i nagradu Emi. 

Novi izvještaj časopisa „Variety“ otkriva kako su zvijezde s holivudske A-liste koje su prešle na TV ekrane uspjele unovčiti nešto što se uglavnom pripisuje porastu novih kablovskih mreža kao što su Netflix, Apple TV i Hulu.

Među onima koji zarađuju milion dolara po epizodi su Ris Viterspun (Reese Witherspoon), Nikol Kidman (Nicole), koja glumi u seriji „Devet savršenih stranaca“, Džef Bridžis (Jeff Bridges) u seriji „Stari čovjeku“ i Stiv Karel (Steve Carell) iz Netflixove serije „Svemirske snage“. Uz to, na popis su se plasirale i zvijezde Keri Vošington (Kerry Washington) i Dženifer Aniston (Jennifer).

Vrijedne toga

Kada su se tek pojavile u serijama, Viterspun i Kidman zarađivale su nešto manje od polovine nove plaće. U nedavnom intervjuu za ''Hollywood Reporter'' Viterspun je branila visinu svoje plaće. 

- Izgleda kao da je neko ogorčen, kao da mi nismo vrijedne toga. Garantiram da su ove firme jako pametne. Ako pristanu da nam plate, to rade s razlogom. Vjerovatno su imali mnogo pravnika i mnogo ljudi odlučilo je o tom broju, jer su znali da će im se više od toga vratiti nazad – kazala je Ris Viterspun. 

Uz sve to na kraju je upitala muči li ljude i kolika je plaća Kobiju Brajantu (Kobe Bryant) ili Lebronu Džejmsu (LeBron James).

Legendarni Harison Ford (Harrison) imat će svoj televizijski debi u seriji „The Staircase“, a iako još nije poznato kada će se ona prikazivati, poznato je to da je holivudski glumac za svoj angažman tražio 1,2 miliona dolara po epizodi.

Kako je objavio časopis „Variety“, neki od najbolje plaćenih glumaca današnjice odustali su od snimanja visokobudžetnih holivudskih filmova i prihvataju samo uloge u serijama te zarađuju više nego ikad. Cijene se toliko penju da je čarobna brojka od milion dolara već prijeđena, a nju, bar za sada, ostvarilo je tek njih desetak. Dobro upućeni tvrde da je samo pitanje vremena kada će ta brojka prijeći i onu od dva miliona dolara.

Drugi izlet na HBO

Ris Vitrespun. Arhiva

Iako se slavna Meril Strip (Meryl Streep) vrlo rijetko pojavljuje u televizijskim serijama, druga sezona „Malih laži“ nije joj prvi izlet na HBO. Za svoju ulogu u adaptaciji serije „Anđeli u Americi“ iz 2003. godine osvojila je i Emija, a 2016. su se pojavile glasine da će Strip glumiti u tajanstvenom nadolazećem televizijskom projektu J. J. Abramsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.