TOP-INTERVJU

Dino Šaran za "Avaz": Prema statistikama, najviše fanova imamo u Srbiji

Da te u Sarajevu poklope čim se malo digneš, to su klišei koji više ne stoje

Šaran: Neću dozvoliti da mi sinu isperu mozak. Arhiv

Razgovarala: N. Ajnadžić

11.2.2020

Grupa „Letu štuke“, s Dinom Šaranom na čelu, odavno je prerasla prvo gradske, odnosno sarajevske granice, a potom i državne. Mnogi ljubitelji dobrog starog rok-pop žanra, kada ih pitate za omiljeni bend, navest će upravo „Štuke“.

Globalno selo

To i ne čudi kada su se desetljećima, polako ali sigurno, uvlačili pod kožu publike. S aktuelnim albumom „Topla voda“, objavljenim 2018. godine, očarali su publiku na ovim prostorima, a posljednjih dana se priča o njihovom novom spotu za numeru „Žad“, koji je opisan kao romantizam.

O svemu tome, te o stanju u državi, napuštanju domovine, planovima i saradnji s bratom Adnanom Šaranom i njegovom grupom „Skroz“, Dino je govorio za „Dnevni avaz.

- Spot je došao tek sada, jer smo prije toga imali pet singlova, a ovo je šesti. Htjeli smo zaokružiti priču, zasad, ovim albumom. Važno je da se naglasi da je spot radila, ustvari režirala, animirala i montirala Žana Forca iz Banje Luke, naša dugogodišnja prijateljica. Zato je trebalo malo više vremena dok se završi, jer je riječ o tehnici ulje na staklu i delikatno je to za napraviti – kazao je Šaran.

Uvijek uspijevate biti inovativni.

- Glupo mi stalno udarati po istom tragu, da smo stalno isti. Dosadno mi je to, pa pokušavamo napraviti nešto što je mimo šablona.

Od lokalnog stigli ste do regionalnog benda. Tako „Štuke“ kategoriziraju.

- Uvijek je prvo bend lokalni da bi postao... Ma, ustvari, sve je to lokalno. I regija je lokalna. Nije to sad nešto. Danas je čak i svjetsko lokalno. To je sve globalno selo, kako se kaže.

Prošle godine ste mnogo nastupali promovirajući „Toplu vodu“ i svugdje ste odlično dočekani i ispraćeni.

- Prema statistikama, zapravo najviše fanova imamo u Srbiji. Tamo smo dosta svirali, u Hrvatskoj, također. Omiljene destinacije su Zagreb, Beograd, Sarajevo... Ovi veći gradovi, to je klasika. Nismo mi nikakav endem u odnosu na ostale bendove i izvođače iz regije. Samo treba raditi. Šta je - tu je, to je cijela poenta.

A publika?

- Razlikuje se publika. Kako se ono kaže, niko nije prorok u svom selu. Uvijek smo bolje primljeni negdje sa strane nego kod kuće. Bez obzira na sve, ne treba upoređivati gdje je bolje - ovamo ili tamo.

Od AMUS-a ste dobili nagradu „Kemal Monteno“, za autorsko stvaralaštvo u području zabavne i popularne muzike.

- Nismo mi bend od nekih nagrada i ne zanimaju nas. Jedino ako je novčana nagrada, to se mora primiti. Ali, odlično je i što smo dobili od AMUS-a. Eh, sad, po kojim se kriterijima nagrada dodjeljivala i koji su motivi, to je već neka druga priča.

Uvijek ste ostali sarajevska raja. Je li u Vašem slučaju tačna konstatacija da, ako se u Sarajevu digneš, “raja” te spusti na zemlju?

- Evo, u Sarajevu, čim pričaš duže od minute na telefon, prekida ti se veza. A usluga se „masno“ plaća. To je jedan mali segment koji puno govori o Sarajevu i BiH, ovakvoj kakva jeste. A sad, da te u Sarajevu poklope čim se malo digneš, to su klišei koji više ne stoje i nemaju više smisla. Poklope te svugdje ako nisi „normala“.

„Letu štuke“: Nismo mi bend od nekih nagrada i ne zanimaju nas. Arhiv

Naše snage

Kakva je to Bosna i Hercegovina?

- Katastrofa država. Država protiv čovjeka.

Hoćete li ići iz nje?

- Ne bih išao, sada mi je kasno. Imam ovdje dijete koje se školuje, a i porodicu, tako da nemam potrebu za tim. Ne bih sada da idem, nije mi ta situacija. Radimo dobro, ali zahvaljujući našim snagama. Nije nam to donijela Bosna i Hercegovina.

Šta ćete svom sinu govoriti kasnije, kada malo odraste?

- Vidjet će sam. To su ove nove generacije, koje odrastaju na konstantnim informacijama. Putem interneta sami vide šta se dešava oko njih. Neću dozvoliti da mu isperu mozak, to je sigurno. Ali, dalje neka bira sam svoj put. Volio bih da ode odavde ako se ovako nastavi. Barem on neka ide.

Uvijek se očekuje saradnja „Štuka“ sa grupom „Skroz“, odnosno saradnja između Vas i Vašeg brata Adnana Šarana. Hoće li doći do nje?

- Moguće je da sada ostvarimo saradnju, kada se on malo pokrene, kada krene raditi. Ima puno novih pjesama koje treba snimiti i objaviti, da se „Skroz“ konačno vrati s novim albumom. Ja bih to volio. Pa ćemo onda vidjeti za dalje.


Za komercijalne efekte ne brinemo

- „Žad“ je napisana kao prva pjesma i ona je, nekako, i inicijator albuma „Topla voda“. Tekst i muziku sam pisao ja, a za aranžman i produkciju bio je zadužen Bojan Ahac, dok je Tom Skot (Scott) radio notni zapis. Spot ima ugođaj i dosta „finti“, a zajedno s pjesmom drugačiji je i laganiji. Odlična kombinacija, neobična, ali s mjerom. Zadovoljni smo. Vidjet ćemo za komercijalne efekte, mada se ne brinemo. Ova pjesma je rađena kao umjetnički komad tako da nije ni bila tendencija da bude veliki, mega-giga hit ili broj jedan u trendingu – kazao nam je Šaran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.