DIZAJNERSKI NOVITETI

Sedmica mode u Milanu

„Fendi“ su nosile Džidži i Bela Hadid

Sedmica mode u Milanu. Agencije

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

23.2.2020

Sredina februara rezervirana je za Sedmicu mode u Milanu. U italijanskoj prijestonici mode neki od najznačajnijih brendova predstavili su svoje kolekcije za proljeće 2020.

„Jil Sander“. Agencije

„Tri“ je trend

„Fendi“ je predstavio printove i angažirao najpopularnije modele da ih nose. Silvija Venturini Fendi (Silvia) uspjela je neprimjetno spojiti raspoloženu paletu boja iz 70-ih - svijetle psihodelične uzorke - i ultra ženstvene prošarane suknje zajedno u jednu kolekciju, koja djeluje i kohezivno i „kul“.

- Sigurno je da su Džidži (Gigi), Bela (Bella) i Kaja (Kaia) bile na pisti, ali modeli nisu zasjenili odjeću. Umjesto toga, istaknula su se razigrana odijela sa suknjom, kratke veste, te providne haljine s karo printom ispod. „Fendi” je uspio uhvatiti duh 60-ih i 70-ih. Uzbudljiv je bio i povratak ultra prevelikih sunčanih naočala – rekla je Loren Aleksis Fišer (Lauren Alexis Fisher), urednica tržišta „Harper's BAZAAR-a“.

„Tri“ je trend, a „Max Mara“ je ove sezone kreirao vlastiti trend puštajući tri modela da šetaju zajedno pistom, jer je „tri“ trend. Inspiracija je bila Vilanel (Villanelle) iz serije „Killing Eve“.

Modeli su nosili pletenice, uparene s upečatljivim crnim karminom. Bila je to mješavina utilitarističkog odijela, špijunskih jakni i pastelnih večernjih haljina uparenih s kapama. Za ženu je „Max Mara“ bio svjež osvrt na poslovnu odjeću, kratka odijela s bermudama i ležerne haljine za noćni izlazak.

Revija modne kuće „Prada“ igrala je na povratak jednostavnosti za proljeće ove godine. Kombinirali su više elementa iz različitih razdoblja, a željeli su predstaviti ženu u sadašnjem vremenu, modernistkinju, koja nosi sjajne jakne, veste, lepršave bijele haljine, odijela s kožnom suknjom, ležerne svilene haljine s vezom.

"Alberta Ferretti". Agencije

„Kul“ odjeća

Dizajnerica Alberta Fereti (Ferretti), vlasnica istoimenog brenda, pohvaljena je etičkim i održivim nagradama. Ona je za proljeće predstavila komade koji odolijevaju vremenu, razigrane boho mini suknje, pantalone i kombinezone koji odbijaju izgledati zastarjelo, a uvijek su spremni za dobar odmor. 

Džil Sander (Jil) predstavila je jednostavnu i prodornu kolekciju. Mogli su se vidjeti suptilni detalji, poput čipke na ivicama na izrazito seksi suknji, resa na bijeloj haljini do poda, pretjeranih naramenica na dvodijelnom ogrtaču… Mnogi su ove komade dodali na listu „kul“ odjeće, za koju žene ne znaju da je žele dok je ne vide.

U Milanu su se predstavili brojni drugi dizajneri i brendovi, poput „Monclera“, „Guccija“ i mnogih drugih. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.