IZA KULISA

Dragan Kojić Keba: Moja snaha Severina uvijek govori istinu

Pjesma „Plavo oko“ pobijedila je na Ilidži 1989. i dan-danas traje. Moje srce ostalo je 120 kilometara od Sarajeva, u Mostaru

Keba: Želja mi je da imam svoj solistički koncert u Sarajevu. Arhiva

Razgovarala: Maja SMAJLOVIĆ - SELIMOVIĆ / Avaz.ba

8.3.2020

quote
<p>Dobre su Hercegovke, možda malo previše svoje. To govorim u najpozitivnijem smislu.</p>

Srbijanski pjevač folk muzike Dragan Kojić Keba (64)  nedavno je gostovao u Sarajevu, a povod je bio koncert na BHRT-u, u  Narodnom studiju N. Ističe da mu je poziv iz bh. prijestonice probudio lijepa sjećanja o čemu je govorio  u otvorenom intervjuu za „Dnevni avaz“ , ali i svojim počecima, prijateljstvima, supruzi Olji i snahi Severini koje je već nekoliko godina u braku s njegovim sinom Igorom.


Dva jarana

Prvu singl ploču „Dva jarana“ snimio je 1976. godine za diskografsku kuću „Beograd disk“. Pjesma „Postao sam drug samoće“  označila je njegov početak puta ka vrhu estradne scene bivše Jugoslavije. Uslijedili su hitovi „Zar za mene sreće nema“, „Srce piše suzama“, „Najlepša si uspomena“, „Imao sam ljubav jednu“, „Siromasi“, „Bre gidi džanum“ i brojni drugi.

- Iz BHRT-a su me ljubazno pozvali da napravimo koncert u njihovom velikom studiju za potrebe televizije sa direktnim prijenosom na radiju, a bit će i odloženo emitiranje na TV-u.  Obradovao sam se i prihvatio poziv. S obzirom na to da se radi o velikoj nacionalnoj TV i da smo godinama imali dobru saradnju i s obzirom na to da je svirao veliki orkestar sa najmanje 20-30 ljudi, mislim da je to, prije svega, audio pečat za publiku, a i za fonoteku BHRT-a – poručuje Keba.

Naročito značajno mjesto u karijeri ovog pjevača zauzima Festival Ilidža 1989. godine. Keba je tada s pjesmom „Plavo oko“  osvojio prvu nagradu publike.

- Pjesma „Plavo oko“ i dan-danas traje, kao da je jučer snimljena, i na neki način Sarajevo jeste jedini grad, osim Beograda, koji me je podigao te godine i ušao sam u svijet poznatih. Pjesma je kao što i znate ostala i ostat će za sva vremena – rekao je Keba.



Sudbinska tačka

Keba sa suprugom, sinom i snahom: Porodično druženje. Instagram

Za Sarajevo ga, kaže, vežu lijepe uspomene.

- Mislim da je bila 1990. ili 1991. godina, kada sam u Zetri proglašen pjevačem godine, kada je „Bre gidi džanum“ bila pjesma godine i kada sam ubjedljivo osvojio sve glasove publike. To je najjače sjećanje što se tiče scene. Siguran sam da sam i svoj prvi nastup na TV-u imao upravo na BHRT-u, tadašnjoj Televiziji Sarajevo. Od tada mi je ostala želja da imam svoj solistički koncert u Sarajevu koji još nisam ostvario, ali nadam se da ću tokom ove godine upriličiti i taj koncert – kaže Kojić.

Mjesto koncerta još nije poznato, ali vjeruje da ga publika neće iznevjeriti.

- Ne znam da li Zetra ili Skenderija ili možda neko treće mjesto, vidjet ćemo. U svakom slučaju ovaj nastup na BHRT-u je lagani uvod u sve to – govori Keba.

Poznato je da je pjevač, osim pofesionalno, vezan i srcem za BiH, tačnije za Mostar odakle je njegova supruga Olja sa kojom je već 36 godina u braku.

- Privatne uspomene nisu daleko od Sarajeva, samo 120 kilometara, Mostar. Tu sam upoznao ženu svog života koja to i dalje jeste. Ja sam bosansko-hercegovački zet. Mostar je sudbinska tačka u mom životu – iskren je Kojić.


Najbolji svekar

U djetinjstvu se Keba naročito interesirao za fudbal, ali je ljubav prema muzici pobijedila.

- Moj posao je veoma lagan i ja ga stvarno lako radim. Samo je teško stići i uteći.

Problem je u kilometraži, ja svoj posao otkako znam za sebe radim lako. Moja profesija je bila hobi, a postala profesija na osnovu koje egzistiram u životu – ističe Keba.

Na društvenim mrežama kao i u medijima, Kebina snaha Severina nikada ne zaboravlja da pohvali svog svekra i svekrvu te uvijek govori kako su najbolji.

- To je sto posto tako. Ako je ona to rekla, onda je istina, a Severina nije osoba koja nešto kaže a ne misli. Na kraju krajeva mi smo porodica, a u porodici nema laži i svi smo iskreni jedni prema drugima šta god da je u pitanju – kaže pjevač.

Keba je otkrio da, osim njega, u Sarajevu i Severina planira da napravi koncert.

- Znam da Severina planira da u ovoj godini napravi koncert u Sarajevu. Nadam se da neće praviti kada i ja, jer će biti žestoka konkurencija. Mislim da je najbolje zajedno. U svakom slučaju njoj dajem prednost - rekao je kroz smijeh Keba.

Keba i Olja Kojić: U braku 36 godina. Instagram

Velika prijateljstva

- Za Sarajevo me veže i dan-danas prijateljstvo sa Enverom Šadinlijom,  Brankom  Sovrlić, Halidom Bešlićem, Harijem Mata Harijem, Hankom Paldum i mnogim drugim. Sve su to moje kolege i prijatelji sa kojima se rado vidim u Sarajevu. Mimo poznatih, tu je i sarajevska publika s kojom bi se, da smo sad ovog momenta na Baščaršiji,  s ljubavlju fotografirao i pjevao – rekao je Kojić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.